Topp 30, branden, Trygghetsgaranti, Peter Hultqvist & Samuel Fröler

Imorse hälsade jag och kommundirektören Annette Andersson välkomna till Topp 100. Det är ett möte där vi bjuder in alla företagare i Kalmar för information och mingel. Även denna gång var det väldigt välbesökt, nästan 200 företagare.

Det började för fem år sedan och fick namnet Topp 100 för att vi då hade som mål att bli bland de 100 bästa kommunerna när det gäller företagsklimat.

När jag tillträdde som kommunalråd låg vi på plats 229 av 290 kommuner. Nu är vi på plats 75 i Svenskt Näringslivs ranking och ännu högre i SKLs företagsrankingar. Tycker därför vi det är dags att skrota begreppet Topp 100 och istället satsa på Topp 30!

I måndags hade vi kommunfullmäktige. I princip alla beslutsärenden rörde årsredovisningen för 2017.

Ekonomiskt och verksamhetsmässigt så blev 2017 ett av de absolut bästa åren i Kalmar kommuns moderna historia. Hade inte jag begärt ordet så tror jag inte det blivit någon diskussion alls kring årsredovisningen.

Man kan ju inte begära att oppositionen ska hylla majoriteten ett valår…

Hur eller hur så gick jag igenom några av nyckeltalen och tackade alla medarbetare för ett gott jobb. Jag passade också på att säga Tack till hela kommunfullmäktige.

Blev väldigt glad över att Omsorgsnämnden nu äntligen tagit beslutet om Trygghetsgaranti som innebär att människor över 85 år ska få tillgång till Vård och omsorgsboende utan biståndsbedömning. Jag tror att det kommer leda till rejält minskad oro hos både äldre och anhöriga. Vi har ju gått mot strömmen i Kalmar och rejält byggt ut antalet platser och satsat på nya vård- och omsorgsboenden. Så ser det inte ut i stora delar av landet. Där är platsbristen akut och väntetiderna väldigt långa. Har väldigt svårt att begripa hur man kan hamna i en sådan situation. Är ju knappast någon överraskning att antalet äldre blir fler..

Branden i måndags var omskakande. Allt gick så oerhört snabbt. 20.45 var den politiska ledningen inne på Brandstationen och fick en genomgång av läget. Ett tag visste vi inte om vi skulle kunna ha skolor mm igång under tisdagen.

Nu fick man ju som tur var hejd på det och avspärrningarna kunde minskas rejält. Alla som arbetade med branden gjorde ett fantastiskt arbete och förtjänar verkligen ett Tack. Sedan finns det alltid detaljer kring information och dylikt som kan förbättras. Det får man lära av! Jag har varit med om ett antal händelser som blivit skarpa. Skillnaden den här gången var att allt gick så oerhört snabbt.

I onsdags var jag på en väldigt bra Totalförsvarsdag i Oskarshamn. En heldag med omvärldsanalyser och tal av bland annat försvarsminister Peter Hultqvist. Han är lysande! Tryggt och metodiskt gick han igenom läget och pekade ut vägen framåt. En fröjd för Sverige att vi har en sådan försvarsminister.

Men, så har han också en bakgrund som kommunalråd. Är ofta en väldigt bra skola för ministrar! Man får hantera stora och små problem, man lär sig ledarskap och framförallt så är det fokus på att få något gjort i vardagen.

Med det sagt. Jag vill inte och ska inte till Stockholm. Jag är alldeles för förälskad i Kalmar och i ett normalt liv!!

Ikväll och på söndag kväll kör vi de sista föreställningarna med Södermörerevyn i Bjursnäs bygdegård. Det finns lite biljetter kvar till både föreställningarna som börjar klockan 18. Har varit fantastiskt roligt att få göra något helt annat tillsammans med ett fantastiskt gäng av proffsiga människor. Publikens gensvar har också varit riktigt härligt att få uppleva. Har ju aldrig varit med om att få stående ovationer på några politiska möten direkt…

På måndag blir det Valborg i Smedby och sedan 1 maj med skådespelaren Samuel Fröler som gör debut som 1 maj talare. Ska bli väldigt kul att höra honom. Vi ses på Staggs skolgård kl 13!

Ha en trevlig helg. Det ska jag ha!