Seniorevent, elavbrott, skillnad på folk & Stockholmare, bandvagnar, Stefan Löfvén & ny organisation

Precis varit och talat på Seniorevent om Kalmars väg mot att bli en av Sveriges bästa äldrekommuner. Det var klart mindre folk än det brukar vara på grund av snöstormen men stolarna fylldes ändå på successivt.

Det är ett väldigt bra evenemang som varje år kommer till Kalmar. Precis när jag var klar så kom information om att det var strömavbrott i hela centrala Kalmar.

I sådana lägen börjar tankarna snurra. Hur långvarigt blir detta? Hur påverkas handel, restauranger, skolor, äldreboenden. Hur länge klarar man värmen i den kyla som nu är? Efter 40 minuter var dock strömmen tillbaka. Skönt!

Jag ler lite när jag ögnar kvällstidningarna på nätet. Nu börjar snöstormen närma sig Mälardalen och en Klass 1 varning är  utfärdad. Då blir det närmast krigsrubriker. Trafikverket meddelar i Aftonbladet att man nu flyttar sex av sina bandvagnar till Stockholm.

– Bandvagnarna är en beredskap vi har. Vi har ställt dem till Länsstyrelsens förfogande och flyttat dem närmare Stockholm. Det är för att kunna komma ut med sjuktransporter, mattransporter och liknande till framförallt äldre människor eller sjuka som bor en bit utanför de centrala delarna av storstadsområdet, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.  

I Kalmar har vi egna bandvagnar. Jag har under min tid aldrig varit med om att Trafikverket flyttat några bandvagnar till vårat område. Här har det varit klass 1 varningar sedan i söndags.

Kan bara konstatera att det som vanligt är skillnad på vanligt folk och Stockholmare i detta land!

När jag ändå är inne på snö-området så vill jag rikta ett varmt Tack till alla de som nu kämpar med snön. Dygnet runt.

Jag tänker också på alla medarbetare inom hemtjänsten och hemsjukvården som kämpar och sliter i snön med hjälp till våra äldre. Inte sällan på just oplogade vägar, i mörker och kyla.

Igår eftermiddag var jag själv ute med min lilla traktor och röjde. En timme senare hade det fallit 30-40 centimeter ytterligare. Med ett sådant väder är det inte lätt att hålla jämn takt och få undan snön från gatorna. En eloge till alla de som är ute för att hjälpa oss andra eller våra äldre!

Imorse hade vi arbetsutskott och tog då beslut om den politiska organisationen för den kommande mandatperioden. Det slutliga beslutet tas i kommunfullmäktige i mars. Vi har vänt och vridit på organisationen i en arbetsgrupp i drygt ett år. Vi har varit på studiebesök i både Linköping och Örebro.

Det känns bra att ha gjort denna genomlysning även om förändringarna blir relativt små. Vi inrättar en ny nämnd för miljö, vatten och klimatarbete. Vi inför ett utskott för integration och arbete. Byter namn på Barn och ungdomsnämnden till Utbildningsnämnden. En del förflyttningar sker mellan förvaltningar. I stort dock relativt små förändringar.

Det är också roligt att kunna konstatera att vi till mycket stora delar är överens mellan partierna om förslaget som nu går fram. Alla har bidragit och fått kompromissa.

Vi tog också beslut om ny grafisk profil som innebär att vi behåller det nuvarande stadsvapnet. Har varit min ingång hela tiden!

Imorgon kommer statsminister Stefan Löfvén till Kalmar, Öland och Nybro igen. Det är fjärde gången han är i Kalmar län på två år. Jag tror ingen statsminister har varit hos oss lika ofta som Stefan Löfvén.

Kl 18.30 är det öppet möte i Pukeberg. Alla är välkomna!

Ikväll är det årsmöte med S i Södermöre. Påryds lantcafé kl 19. Hjärtligt välkomna dit också!