Resultat & regeringsuglighet!

Igår kväll bänkade jag, Bertil Dahl och Anders Andersson framför en skärm i Stadshuset.

Vi medverkade över nätet på ett gemensamt gruppmöte för våra respektive partier i Sundsvall. Även den kommunen har samma styre som Kalmar. Även där går det väldigt bra. Under förra perioden styrdes Sundsvall av alliansen efter väldigt många år av S-styre. Det gick väl sådär. Moderaterna kollapsade i valet efter och S gick fram väldigt kraftigt. Precis som i Kalmar så ville S forma en bred majoritet över den ålderdomliga blockgränsen. Nu ser man gemensamt fram emot höstens val.

Förre statsministern Göran Persson brukar ofta säga att det inte är särskilt svårt att vinna ett val. Det svåra ligger i att bli omvald. Man får inte gå till val på program eller löften som man inte kan hålla och man måste också se till att vara regeringsduglig.

Jag tror väldigt mycket på tre R när det gäller politik.

1. Resultat.

2. Riktning.

3. Regeringsduglighet.

Få kan ifrågasätta att Kalmar har gått Framåt denna mandatperiod. I det inbegriper jag konkreta resultat när det gäller allt från sysselsättning till ekonomi och kvalité.

86 procent av Kalmarborna tycker att Kalmar på det hela taget går åt rätt håll. Ganska hyggligt när det gäller riktning.

När det gäller regeringsduglighet så har vi en majoritet som trivs ihop och drar åt samma håll. Av flera tusen beslut så är det någon enstaka som vi inte varit överens om. Mot den nuvarande majoriteten finns inget uttalat regeringsalternativ eller ens en konstellation som är i närheten av att vara överens. Arenan är det senaste exemplet där L, KD och M hade tre olika linjer. På samma sätt är det med synen på nya Tallhagsskolan där KD och L har samma uppfattning som majoriteten.

Moderaterna säger sig vilja byta majoritet men har inte berättat hur man ska få till en ny majoritet. För att komma i närheten av en majoritet av kommunfullmäktiges mandat så måste man ha med sig Sverigedemokraterna. Då tror jag dock inte man får med sig varken Miljöpartiet eller Liberalerna. Moment 22. Utifrån detta så är min bedömning att M i Kalmar kommer göra allt för att röstmaximera. Eftersom man vet att man inte kommer behöva ta ansvar för ekonomi eller genomförande så kommer man utlova både bättre välfärd och stora skattesänkningar. Att det inte går ihop kan man ju strunta i..

Läser att Bert Karlsson ska ut på turné med KD-ledaren Ebba Busch Thor. Jag säger bara Herregud!

Snart dags för presidie med Pensionärsrådet. På lunchen ska jag medverka på lunch med Kalmarsund promotion om E22.

Imorgon blir det äntligen Kalmarsundsrevyn. Ska bli kul!