Etablering, nya jobb, Nordregio, ”onormala styren” och ny satsning

Kommer precis från ett frukostmöte som Lernia arrangerat kring etablering av nya svenskar på arbetsmarknaden. Jag måste säga att jag är hoppfull. Håller konjunkturen i sig så kommer det gå mycket fortare än den ”snitt-tid” som hittills gällt på sju år. Under veckan kom siffror som visade att denna tid redan gått ner till fem år. Jag tror det kommer gå fortare än så med den arbetskraftsbrist som vi nu upplever. Det är också så att samhällets aktörer och näringslivet successivt blivit mycket bättre på området.

Varje månad som etableringen kan kortas innebär en vinst för både den enskilda och för samhället. Vi borde dock i sammanhanget också diskutera hur vi ska speeda upp inträdet för Svensk -födda ungdomar på arbetsmarknaden. Idag är snittet 27 år…

Igår kom beskedet att Kriminalvården vill utöka med 20 anställda i Kalmar. Senare samma dag berättade Viasat att man flyttar sin kundtjänst till Kalmar med ytterligare 40 jobb. I onsdags satt jag med två företag som båda kommer anställa rejält kommande tiden. Det är rejält tryck nu i Kalmar. Då är det väl inte så dumt att vi också har den högsta bostadsproduktionen någonsin i Kalmar!

Just bostadsbristen har i många år varit en flaskhals för ett växande näringsliv.

Igår kom också Nordregio med sin rapport som släpps vartannat år. Den mäter utvecklingen och tillväxten i 74 regioner i Norden. Kalmar klättrar mest av alla och når nu plats 45. Riktigt kul! Tidigare har vi legat i botten..

Barometerns ledarsida (M) försöker göra allt för att sätta bilden av att vi i Kalmar har en ”onormal” koalition. Fakta är att cirka 100 kommuner idag har blocköverskridande styren. Jag tror helt enkelt att denna ledarsida tycker att alla styren där M ej ingår är onormala. Annars så hade man väl också pekat ut Vimmerby, Högsby och Torsås som lite annorlunda. I Vimmerby styr S och M. I Torsås gäller en regnbåge från V till M och i Högsby styr M och C gladeligen ihop med Sverigedemokraterna.

Nu ska jag snart iväg till Varvsholmen för en pressträff ihop med Linnéuniversitetet och ett antal Kalmar-företag. Där ska vi släppa en satsning som vi kämpat med i ett antal år nu. Äntligen är vi i hamn!

Trevlig helg!