Gdansk, LNU, Djurängen, Slang, Eliassi & regeringsduglighet

Tillbringade helgen i Kalmars närmaste storstad, Gdansk. En fantastisk stad som jag besökt många gånger i tjänsten. Denna gång var jag dock där privat, riktigt mysigt att strosa i gamla stan. Oj vad det hänt mycket sedan jag var där första gången för över 15 år sedan. Är god vän med borgmästaren Pawel Adamovich som suttit längre än jag. Wismar, Gdansk och Wilmington är de vänorter som Kalmar har mest utbyte med.

I fredags skrevs forskningsavtalet med LNU under. Det är ett tio-årigt samarbetsprojekt kring att ytterligare utveckla forskningen med inriktning mot Gröna näringar, Blå näringar och IT. Nyckeln till nya utbildningar och program ligger i forskningen. Har man den på plats så kan man också få igång utbildningar. Kalmar kommun går in med 15 miljoner under en 10-års period. Dessa medel kan i sin tur växlas upp med andra statliga och privata forskningsmedel. Nu är det dags att skifta fokus från byggandet av det nya Linnéuniversitetet till innehåll och verkstad. Det här är en del i den strategin. Snart kommer en riktigt bra och efterlängtad nyhet att presenteras av LNU och Kalmar kommun!

Äntligen blev det också spadtag för Djurängsskolan! Efterlängtat av elever, föräldrar, lärare och politiker. Nu blir det skola, förskola, kök och matsal. En riktigt fin skola!

Barometerns ledarsida (M) hävdar att Kalmars tillväxt numera går av sig självt. Detta som ett sätt att försöka tona ned betydelsen av ett fungerande majoritetsstyre i kommunen.

Visst, Kalmar går numera bra och det händer mycket i kommunen men hade det gjort det om vi inte satsat på Universitetet, bostadsbyggandet, tydliga mål när det gäller kvalité, ordning och reda i ekonomin, besöksnäringen och mycket mer. På i princip varenda område har ett eller flera partier i oppositionen varit emot och sagt nej.

Mina ledord under de år jag varit kommunalråd har varit fyra:

1. Pragmatism med fokus på vad som är bäst för Kalmar.

2. Leverera resultat.

3. Leverera en riktning som innebär att kommunen är attraktiv och lockande.

4. Regeringsduglighet. Man måste forma en majoritet som trivs ihop och som har ordning och reda på både ekonomi och styrning/ledning. Alternativet är ett minoritetsstyre och då kommer samtliga punkter ovan att förr eller senare krackelera.

Det är klart att jag blir väldigt glad över att 86 procent av Kalmarborna svarar åt rätt håll när frågan:

”På det hela taget tycker du att utvecklingen går åt rätt eller fel håll i din kommun?”

Det är väl lite drastiskt att av detta dra slutsatsen att S, C och V kommer få 86 procent i höstens val men nog är känslan väldigt positiv när man är ute och går eller handlar.

Det var ett väldigt trevligt och bra reportage om Mikael ”Slang” Larsson i 24 Kalmar i helgen. Lika bra var debattartikeln av Denja Eliassi om Kurdernas situation.

Imorgon är det kommunstyrelse. Där presenteras det preliminära resultatet för 2017. Både kommunen och bolagen har ett bra år bakom sig och det kommer behövas. Vi har några tuffa år framför oss med stora investeringar och utmaningar. Då är det bra att vi samlat lite i ladorna!

I eftermiddag presenterar partiets valberedning förslaget till valsedel i kommunen. Med på pressträffen är ett antal nya kandidater i valet. Blir kul!