Polisen, Bostäder, statliga jobb & Kurderna

Tillbringade lördagen i Skåne och jagade dovhjort. Helt fantastisk jakt med väldigt mycket vilt. Kände mig dock inte riktigt upptinad förrän jag närmade mig Bergkvara på lördagskvällen.

I princip varje dag läser jag inlägg från moderater som är kritiska till att det är för få poliser. Jag håller med! Det gör också S-regeringen som fördubblat antalet poliser i utbildning, från 6-700 till 12-1 300. Tänk om M någon gång kunde idka lite självkritik. Det var under deras åtta år i regeringen som vi utbildade på tok för få poliser vilket syns nu. Det får mig också att tänka på deras krav på 5 000 nya poliser, något man drev hela förra våren. När sedan regeringen la en plan för 10 000 fler poliser så blev det tyst under några veckor.

I grunden handlar denna diskussion om pengar. Ska vi ha råd att få fler poliser, stärkt militär och bättre äldreomsorg så har vi samtidigt inte råd med stora skattesänkningar. Det var där M gick fel i prioriteringen när de satt i regering. Tyvärr tycks man inte lärt sig.

Har fått statistik över antalet färdigställda bostäder under 2017. Det blev 735 vilket är all time high. Dessa fördelas på 120 småhus, 599 lägenheter och 16 specialbostäder.

Nästan 500 av lägenheterna är hyresrätter vilket är väldigt bra.

Under förra året ökade vi med 855 invånare till 67 426 Kalmarbor. Det är den tredje största ökningen sedan kommunen bildades i början av 70-talet. De tidigare rekorden var 2015 och 2016 så det har verkligen hänt något de senaste åren.

Regeringen fortsätter omlokaliseringen av myndigheter från Stockholm. Under den förra regeringen gick flyttlasset åt andra hållet. Nu är man uppe i snart 2 000 jobb och mer lär komma.

Den här gången är det Malmö, Kristianstad, Mölndal, Borås och Göteborg som får statliga jobb. Därtill flyttar Sida sitt huvudkontor till Botkyrka.

Jag tycker det är väldigt bra och nödvändigt. Staten ska finnas i hela landet! I Danmark genomför regeringen motsvarande omlokalisering med samma argument.

Parlamentariska Landsbygdskommittén föreslog ju att 10 000 statliga jobb skulle omlokaliseras till 2025. Vi fick mycket gliringar för detta, inte minst från huvudstaden. Med den här takten så är målet inom räckhåll.

Ett annat förslag från landsbygdskommittén som regeringen nu tagit är kravet på att alla medborgare ska vara garanterade minst 10 Mbit i bredbandshastighet. Man höjer SOT-nivån (Samhällsomfattande tjänst) från 1 Mbit till 10. Det innebär i praktiken att nedmonteringen av kopparnätet inte kommer kunna fortsätta utan att man bygger ut fiber. Om Telia hävdar att man klarar 10 Mbit genom 4G-nätet på den landsbygd som berörs så är det en bluff. Många av de som bor i dessa bygder är glada om man har täckning på 3G nätet.

Det är bra att även den svenska regeringen nu vill lyfta Turkiets offensiv mot Kurderna i FNs säkerhetsråd. Den Kurdiska milisen har gjort jobbet när det gäller att pressa tillbaka IS. Inte tusan ska övriga världen då se på när Turkiet flygbombar. Kan inte förstå varför en del svenska politiker är så angelägna om att gå med Erdogans och Trumps Nato?

Trodde faktiskt att vi skulle slippa en Nato-debatt på grund av dessa två herrar.