Överskott, E-hälsa & byggbonus

En bra men intensiv vecka!

Igår hade vi arbetsutskott där vi presenterade det preliminära bokslutet fram till oktober. Trots engångsutgifter på nästan 30 miljoner landar vi på cirka 110 miljoner i överskott. Jag tror sannolikt att det blir lite högre, det brukar det bli när böckerna väl stängs på nyåret.

I måndags kom besked om regeringens byggbonus. Vi fick 23.3 miljoner för de 1153 bostäder som fått startbesked senaste året. Det motsvarar 1.6 procent av landets startbesked. Kalmar har 0.66 procent av landets invånare. Riktigt bra jobbat. Över hälften av det som byggs är hyresrätter.

För många av hyresrätterna söks det också investeringsstöd för. Det innebär rimliga hyror, även i nyproduktion. Om alla ansökningar om investeringsstöd går igenom så kommer nästan 1000 bostäder byggas med investeringsstöd, det skulle innebära att cirka 10 procent av det statliga stödet hamnar i Kalmar. Inte så pjåkigt!!

I samband med att vi startade arbetet med att få till stånd en omlokalisering av E-hälsomyndigheten så formades en grupp mellan kommunen, Länsstyrelsen, Regionförbundet och Landstinget.

Vi jobbade gemensamt och intensivt för att få regeringen att fatta ett beslut om omlokalisering. Till vår stora glädje kom också beslutet efter ett tag. Det var den första omlokaliseringen som regeringen tog beslut om. Det var också den första omlokaliseringen som genomförts på väldigt länge.

Under Alliansens åtta år så skedde inga omlokaliseringar ut från Stockholm, istället gick flyttlassen från landet till Stockholm.

Nu har myndigheten kommit på plats och alla inblandade parter har på olika sätt försökt att hjälpa till. Omlokaliseringen har också gått bra, de farhågor kring kompetensförsörjning som fanns i samband med beslutet har visat sig vara lika ogrundade som vi påstod. Det finns faktiskt kompetenta personer också utanför Stockholm!

Före sommaren så spånade de inblandade aktörerna om möjligheterna att under hösten få till ett spännande möte där vi diskuterade möjligheterna som E-hälsomyndigheten för med sig.

Ett sådant första möte ägde rum redan sommaren 2016 i samband med Ironman. Då deltog bland annat förre statsminister Göran Persson som nu är ordförande i Cambio, de jobbar med IT-system för hälso- och sjukvården.

Alla aktörer fick inför detta möte i uppdrag att fundera över  spännande personer med kopplingar till E-hälsa.

Jag har i över tio års tid umgåtts och träffat ett antal bra personer som jag ringde.  Det handlade om Carl Bennet som är huvudägare i Getinge, Mats Paulsson som är huvudägare i PEAB men som också startat Medicon Village i Lund, förre statsrådet Anders Sundström som har mångårig näringslivserfarenhet och självklart också Göran Persson.

Dessa fyra tackade ja. I förra veckan hälsade jag och Malin på Göran Persson som tyvärr meddelade att han fått förhinder.

Igår skedde så mötet på landshövdingens residens. Med var också Linnéuniversitets rektor Peter Aronsson, generaldirektören på E-hälsomyndigheten Janna Valik, Ineras VD Johan Assarsson, Kamprad Stiftelsens Lena Fritzén, E-hälsoinstitutets Göran Petersson, Louise Östlund från Kalmar Science park, regeringens Life Science samordnare Anders Lönnberg, Landstingsstyrelsens ordförande Anders Henriksson (tillika ordförande i Inera), Regionförbundets ordförande Ulf Nilsson, landstingsdirektör Ingeborg Eriksson, regiondirektör Helena Nilsson och landshövding Thomas Carlzon bland andra.

Det blev ett riktigt bra möte! Jag är övertygad om att det finns möjligheter i att skapa en klusterbildning kring E-hälsa och digitalisering. Här finns en hel del ideér som om de går i lås gör att Kalmar blir ett centrum för dessa frågor. Självklart finns möjlighet till fler jobb och ytterligare bredd på arbetsmarknaden i sydost.

Innan mötet på residenset så träffade jag Carl Bennet, Anders Sundström och Mats Paulsson på Stadshuset. De fick en dragning om läget i Kalmar. Eftersom vi känt varandra under ganska många år så har de också följt utvecklingen för Kalmar. De gillade verkligen det tryck som numera är i Kalmar.

Efter denna pratstund på ett par timmar så gick vi till Kalmar Science park och fick möta väldigt spännande bolag i Inkubatorn. Ett riktigt bra besök som hölls ihop på ett bra sätt av VDn Louise Östlund.

Är det något jag är stolt över så är det vi för tio år sedan vågade satsa rejält på Kalmar Science park. Det har varit en väldigt viktig pusselbit i det långsiktigt strategiska utvecklingsarbetet. De senaste åren har denna satsning också börjat ge rejäla resultat i form av nya jobb och nya företag.

Imorse var jag, Ingemar Einarsson och näringslivschefen Thomas Davidsson på Baronen på företagsbesök. Vi fick en bra genomgång av centrumledaren Maria Sampson och fick också kika in i nya HM butiken som öppnar imorgon.

Nu en del möten med företagare och också lite intervjuer. Ikväll hem i normal tid. Ska bli skönt! Har jag tur så är också Malin hemma i hyfs tid.