Arena, IFK Kalmar & Shemsi

Gjorde en riktig härlig resa tillsammans med min Malin i helgen. Först ett stopp hos goda vänner på Sörmlands fantastiska landsbygd och sedan besök hos vänner i Uppland. På söndagskvällen besök och tal på Ölandsklubbens höstmöte vid Odenplan. Det är en anrik förening bestående av personer med anknytning till Öland men som bor i Stockholm, åtminstone på vintern. De delar ut stipendier och priser och brinner alla för att Öland ska utvecklas. Ordförande är Rolf Attoff.

Precis innan besöket på Ölandsklubben stannade vi bilen och följde IFK Kalmars match via Barometerns webb sändning. Oj vad jag hade velat vara på plats och hylla tjejerna.

Just nu en diskussion om var IFK Kalmar ska spela sina allsvenska matcher. Har full förståelse för att IFK Kalmar vill spela på Gröndal. Det ligger i varje förenings DNA att vilja spela på en egen arena. Vi kan dock inte bygga och rusta två arenor med allsvensk standard. Det har vi inte råd med. På liknande sätt hanterar man frågan i Borås, Växjö, Stockholm, Göteborg och Malmö. Nu får det bli en dialog om formerna. Är övertygad om att de inblandade parterna hittar en lösning.

Känns också bra att vi i budgeten för några veckor sedan föreslog ett kraftigt utökat elitstöd. Det kommer hjälpa IFK Kalmar.

Jag noterar att ingen, vare sig media eller någon annan, ställt frågor till Miljöpartiet och Liberalerna. De ville för några veckor sedan driva KFF i konkurs och lägga 120 miljoner i borgen utan att få något tillbaka. Detta istället för ett kommunalt övertagande av arenan.

Den relevanta frågan är naturligtvis: Hur hade ni tänkt att lösa IFK Kalmars allsvenska spel utan en arena? Hade ni tänkt lägga skattemedel på att stödja en lösning som innebär att IFK Kalmar hyr in sig på arenan i Växjö?

För mig är det en gåta att de inte behöver svara på en enda fråga.

I över tio år har Shemsi Brahimi på ideell basis drivit fotbollsverksamhet i framförallt Norrliden. Det har lockat och lockar hundratals ungdomar. Han har av ungdomarna blivit utnämnd till ”Norrlidens Papi”.

För två år sedan fick han en projektanställning av socialförvaltningen. Det var ett helt rätt beslut. De insatser som han gjort i Norrliden, Berga och nu även Smedby har inneburit att många ungdomar samlats kring fotbollen istället för att göra annat. De problem man haft i andra stadsdelar i andra kommuner har vi inte alls haft på samma sätt i Kalmar.

Under en längre tid har socialnämndens ordförande Roger Holmberg försökt hitta en lösning för att permanenta projektet. I det ingår att projektanställningen övergår till en fast anställning. Av olika skäl har den lösningen försenats och till slut tröttnade Shemsi och meddelade att han ville sluta. Det hade varit den absolut sämsta lösningen. För ungdomarna, för det förebyggande arbetet och för Kalmar som kommun.

Vi hade fått stora och berättigade protester som med hundra procentig säkerhet slutat med att projektet övergått till en permanent lösning. Jag håller inte alls för otroligt att oppositionen hade varit pådrivande för en lösning och anklagat majoriteten för att vara byråkratiska och osmidiga.

Nu valde Roger Holmberg istället att ta greppet om frågan och lösa situationen. I det har han mitt fulla stöd.

Samtidigt har jag full respekt för de personer som nu är varslade på socialförvaltningen. Dessa medarbetare har jobbat inom verksamheten med ensamkommande barn. Eftersom antalet ensamkommande barn minskat drastiskt så finns behov av att dra ner den verksamheten. Då lägger kommunen ett varsel och sedan påbörjas förhandlingar om vilka arbeten som i övrigt finns i kommunen. Nu är man mitt i denna process.  Den information som jag får ger vid handen att det går riktigt bra!!

Nu ska jag ha presidie med Pensionärsrådet. Alltid lika trevligt!

I eftermiddag möten om landsbygdsfrågor och imorgon företagsbesök.