Lite om varje

Igår var det möte med kommunstyrelsen där beslut togs om majoritetens budgetförslag. Samtidigt la också oppositionen sina sex olika budgetförslag. Ett för vardera parti i opposition och sedan också en gemensam skrift från Kd, L och M.

Majoritetens budgetförslag har jag tidigare redogjort för. Länkar till bildspel, skrivningar och artiklar finns på denna blogg. Ska man sammanfatta majoritetens förslag kort så handlar det om stora satsningar på välfärden, landsbygd , idrott och föreningsliv.

Här är några reflektioner kring oppositionens olika förslag:

* Liberalerna har ett eget budgetförslag på 28 sidor. Inte med ett ord berör man det stora idrottspaket som majoriteten lagt. Det finns överhuvudtaget inget om detta.

* M, L och Kd är överens om att lägga ut IT-driften på entreprenad. Detta bara ett par månader efter diskussionen om Transportsstyrelsen och just IT-drift på entreprenad.

* M, L och KD är också överens om att lägga ut kost och städ på entreprenad. Berör cirka 300 personer i Kalmar kommun.

* Liberalerna är positiva till att fortsatt utreda en pool i Smedby. Moderaterna är som bekant emot.

* M, L och KD är överens om att avskaffa de strateger som idag finns på Kommunledningskontoret. De arbetar med trygghetsfrågor, jämställdhet, diskriminering och miljö för att nämna något. Vi har valt att samla dessa personer centralt för att jobba över förvaltningsgränserna. Det är områden som en kommun inte kan strunta i. Istället föreslår dessa partier att ansvaret ska ligga på varje förvaltning. Problemet är att de inte skickar med pengar till det. Då får man antingen flytta 5 miljoner från personal inom skolan och omsorgen eller så har man helt enkelt ingen finansiering för sin skattesänkning.

* Liberalerna har en stor bild i sin budget för att visa hur Kommunledningskontoret vuxit. Man vill bromsa detta för att satsa på ”kärnverksamhet”. Vad man glömmer att berätta är att Kalmar Brandkår under samma period överförts till Kommunledningskontoret. För mig är det definitivt kärnverksamhet!

* I dagens tidning gör man ett stort nummer av att man nu är överens om ett antal punkter i en gemensam reservation. Många fler punkter ligger dock i partiernas egna budgetförslag. Symptomatiskt är också att Carl Henrik Sölvinger drar in arenan på pressträffen. Han påstår att man kunde sänkt skatten ännu mer om inte bidraget till KFF funnits. Det är en ren bluff. Det extra föreningsbidraget som ges för att kompensera för förluster när arenan säljs tas från bokslutet 2017. Det är på 13.5 miljon. Budgeten som läggs gäller från 2018 och där finns inga föreningsbidrag med överhuvudtaget. Det är dessutom en taskspark till de övriga två partierna på pressträffen,  de röstade ju för denna lösning för en dryg vecka sedan.

Jag noterar  att nya moderatledaren Ulf Kristersson i dagens Aftonbladet ger grönt ljus för M i kommunerna att samarbeta med Sverigedemokraterna. Det är helt andra tongångar mot förra valrörelsen där statsminister Fredrik Reinfeldt var stenhård i avståndstagandet mot SD. Detta gröna ljus för M i landets kommuner och regioner innebär att C och L hamnar i skottgluggen. Är motståndet mot SD-samverkan läpparnas bekännelse eller är man som C i Kalmar beredda att bryta upp blockpolitiken?

Väljarna har faktiskt rätt att få besked på den punkten!

Nu ska jag iväg till Folkuniversitetet och träffa ett 100-tal nya Svenskar, huvudsakligen från Syrien. Hela denna grupp är akademiker som läser snabbspår i Svenska. Ska bli väldigt intressant!

Imorgon full dag. Möten med företagare, Destination Kalmars styrelse och föreläsning på Kalmar slott för ett jubilerande företag. Kul med variation och olika grejer!