Arenan, kyrkovalet, Anna Thore & misstroende

Hade riktigt risiga dagar förra veckan. Feber och hosta. Är en klassiker när skolorna varit igång en månad. Nu är det dock full fart igen. Kul!

Jag följde med spänning kyrkovalet i söndags. Gläds väldigt mycket åt att valdeltagandet steg med hela fem procent och att Socialdemokraterna gjorde ett riktigt bra val. Vi har faktiskt ökat varje val de senaste fyra gångerna och ligger nu på 31 procent.

För SD måste valet betraktas som ett gigantiskt fiasko. De satsade stenhårt med utskick till alla hushåll men nådde bara hälften av det stöd som man har i opinionsmätningarna, cirka 9 procent.

Barometern har idag ett helt uppslag om ”de hemliga förhandlingarna” kring arenan. Ärendet följer helt tidsplanen och den inriktning som angavs på presskonferensen före sommaren. Handlingarna kommer i slutet av veckan. Självklart diskuterar/förhandlar inte kommunen via media. Det är en mycket klok princip även om media gärna hade velat sitta med i rummet.

Noterar att det finns ett brett stöd för den inriktning som presenterats. Endast Mp och L är helt emot en lösning vilket konkret innebär att Kalmar FF går i konkurs, får börja om i division 6 och att den kommunala borgen på 120 miljoner löses ut, detta utan att vi äger någonting.

Moderaterna står fast vid att lösa situationen genom att kraftigt höja föreningsbidraget till 18 miljoner. Det är mer än 10 miljoner i ökade bidrag utan att kommunen får någon som helst rådighet eller ägande över arenan. Det är oerhört mycket pengar, det motsvarar omkring 20 anställda inom äldreomsorgen.

Denna linje tycks man ha av principskäl. Man tycker inte att kommunen ska äga idrottsanläggningar. På fullmäktige förväntar jag mig att M presenterar sin finansiering av det kraftigt höjda föreningsbidraget och presenterar en lista på vilka övriga anläggningar som ska överlåtas till föreningar som sedan ska driva dessa med hjälp av kraftigt höjda föreningsbidrag. Det blir ingen billig lösning för ett parti som brukar hävda att skatten borde sänkas.

Slutligen så borde man presentera en plan för hur man ska få enighet inom den så kallade rest-alliansen för denna linje.

Om alliansen på nationell nivå sägs ha brakat samman så är det ingenting mot det som sker i Kalmar. Det existerar överhuvudtaget inget fungerande samarbete inom oppositionen.

Jag är väldigt glad över att Anna Thore sedan en tid är medlem i S och är beredd att komma tillbaka till politiken på ett eller annat sätt. Min förhoppning är att hon ska hjälpa till i arbetet med att göra Kalmar till Sveriges bästa vattenkommun. Utmaningarna på detta område är stora och vi behöver ha hög kompetens både i politiken och verksamheten i stort.

Idag ska M, KD och SD rösta för en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist. Det kommer inte öka stödet för dessa partier!