Vilken sommar!!

Vilken sommar vi har haft!

Har medvetet legat lågt med både sociala medier och bloggande den här sommaren. Har lagt fokus på att gifta mig med min Malin. Vi hade en alldeles fantastisk dag med släkt och vänner. Vigsel i Arby kyrka med kyrkoherde Peter Wänehag och sedan kräftskiva i vår maskinhall.  Massor av musik och överraskningar precis som det ska vara.

Har rört mig en hel del både i Kalmar och på Öland och det har varit en riktigt bra sommar för vårt näringsliv. Jag vet inte hur många som kom fram på Stadsfesten och hyllade Kalmar som sommarstad. Riktigt kul! Bra intäkter och hög omsättning gör att vårt näringsliv vågar göra ytterligare investeringar och anställa fler. Den positiva spiralen som vi sett de senaste åren fortsätter rulla på.

Nu sitter jag och blickar ut över Stortorget där Ironman riggas. Det kommer bli fantastiska dagar för både atleterna, alla volontärer och för publiken. Det var det här jag såg framför mig när avtalet skrevs under i Österrikiska Klagenfurt för några år sedan. Utmaningen då var att komma hem och övertyga skeptiska politiker och Kalmarbor om värdet av detta evenemang…

Imorgon presenterar SCB sina befolkningssiffror för första halvåret. Enligt vårt egna Kommuninvånarregister så hade vi fram till sista juni växt med 361 personer (kan skilja på några individer mot SCB). Det är den högsta ökningen som vi haft någonsin ett första halvår. Ska bli riktigt spännande att se var vi landar på helåret. Vågar nästan slå vad om att vi kommer slå rekord.

Det hänger ihop med tre saker:

* Kalmar uppfattas som en väldigt attraktiv plats att bo och leva i.

* Fart på bostadsproduktionen, hittills har 400 bostäder blivit färdiga i år. Huvuddelen hyresrätter. Just nu är 1916 bostäder i produktion.

* En god fart på arbetsmarknaden och ett expanderande näringsliv.

Vi har i många år kämpat med att få ordning och reda i ekonomin. De senaste åren har vi haft riktigt hyggliga överskott som har inneburit att vi sluppit låna till investeringar. Det är riktigt bra och ganska ovanligt i kommun Sverige dessa dagar.

Ett byråkratiskt mått på ekonomin i landets kommuner är ”nettokostnadsavvikelse”. Det beskriver hur höga kostnader man ska ha för den kommunala verksamheten i förhållande till sin demografiska struktur. Lite trubbigt men ändå en indikation. 2012 hade vi en avvikelse på hela 8 procent, dvs våra kostnader var åtta procent högre än vad de borde vara i förhållande till detta mått. Nu är vi nere på 0. Det vill säga vår verksamhet kostar vad den ska kosta i förhållande till vår demografi. Det är bra!

Glädjer mig åt att regeringen gjort upp med Centern och Moderaterna om betydande tillskott till försvaret. Lite konstigt ändå att alliansen som gör anspråk på att regera inte är överens om något så viktigt som försvaret. Däremot är man överens om att avsätta försvarsministern som två av partierna precis gjort upp med. Snurrigt värre!