Ranking, invigningar och fler poliser

Spenderade onsdagen och torsdagen i Stockholm där vi hade möten inom SKL, Sveriges kommuner och landsting. Jag är ordförande i Samhällsbyggnadsberedningen som har ansvar för byggnation, miljö, klimat och räddningstjänst/civilförsvar. Väldigt spännande frågor!

Under punkten ”Politikerinformation” kom justitieminister Morgan Johansson och talade om bekämpning av brott och kriminalitet men också om dess orsaker. Han redogjorde för regeringens satsning på 10 000 fler polisanställda, skärpta straff och mer kameraövervakning. Han lyfte också behovet av mer förebyggande arbete där kommunerna har en viktig roll.

Efter honom kom SKLs chefsekonom Annika Wallenskog och redogjorde för utmaningarna de närmaste åren. Andelen barn och äldre ökar nu mycket kraftigt. Investeringarna och kostnaderna kommer öka kraftigt i hela kommunsektorn. Det behövs omkring 40 miljarder i ökade intäkter fram till 2020 för att klara detta. Givetvis kommer det behövas höjda statsbidrag men också gnetande i kommunerna. I grunden finns en befolkningstillväxt som är stark. Utan den skulle det vara ”God Natt”!

I detta läge med stora utmaningar i välfärden, behov av ökade resurser inom polis, militär och infrastruktur så slår Moderaterna till med den största skattesänkningen sedan Bo Lundgrens tid när de för någon vecka sedan presenterade sin vårmotion. Detta går inte ihop!

Efter SKL mötena så satte jag mig på tunnelbanan till Odenplan där tidningen Fokus presenterade sin ranking över landets kommuner. Den genomförs av Handelshögskolan i Jönköping under ledning av professor Charlotte Mellander. Fokuset är var i landet det är Bäst att bo. Man går igenom mängder av statistik och mäter på längden och tvären.

Väl på plats möttes jag av Växjös Bo Frank som kom fram och gratulerade till vår placering. Jag hade fortfarande inte sett den så han briefade mig samtidigt som jag bläddrade i tidningen. Att vi skulle hamna på plats 16 trodde jag faktiskt inte. Det är en fantastisk resa vi gjort från plats 104 år 2008. Nu har vi i princip bara storstäder med dess förorter framför oss. De har förutsättningar i infrastruktur och annat som vi inte är i närheten av. Jag blev väldigt glad!

I veckan presenterade också SCB statistiken över befolkningsutvecklingen första kvartalet 2017. Under mina år har just första och andra kvartalen varit de svaga.  Vissa år har vi till och med minskat i befolkning dessa kvartal. Nu ökar vi 212 invånare vilket är väldigt bra.

Här är siffrorna:

Riket 10 023 893, + 28740 vilket motsvarar 0.29 procent

Kalmar 66 783, + 212 vilket motsvarar 0.32 procent.

Ska bli väldigt spännande att följa utvecklingen resten av året. Särskilt mot bakgrund av att mellan 7 och 800 nya bostäder blir inflyttningsklara i år. Så mycket har inte färdigställts någon gång tidigare under ett år.

Idag går kalendern i invigningarnas tecken.

Först är det invigning av Kalmar Vattens nya vattenkiosk.

Vid lunch är det dags för Lindsdalsskolan där vi byggt 22 nya klassrum och satsat 80 miljoner kronor.

I eftermiddag är det dags för invigning av ett nytt hotell på Södra vägen. Det är en del av gamla Djursjukhuset som byggts om till hotell med 24 rum. Behövs verkligen!!

Däremellan lite olika möten. Ikväll är jag medföljande till kära sambon på middag med alla Sveriges Länsförsäkringsbolag som möts i Kalmar.