Nybloggat om mycket

Tillbringade onsdagskvällen i Lindsdal där den socialdemokratiska föreningen bjudit in till möte. Ett 50-tal personer dök upp på mötet där jag informerade om Kalmar i stort och Mattias Adolfsson redogjorde för aktuella planer i just Lindsdal. Det händer väldigt mycket i Lindsdal. Snart invigs utbyggnaden av skolan med bland annat tio nya klassrum, det blir utbyggnad av ny förskola, nya lekplatser och renovering av sporthallen. I centrum pågår planarbete för bostäder och ny familjecentral.

Imorse inledde jag vårt ”Topp100” möte som vänder sig till kommunens företagare. Stora salen på Statt var knökafull, rekord i antalet deltagare. Där fick vi höra mer från Almi, Pride, Glebes omvandling av gamla brandsstationen, framgångsrika företag på Kalmar Science park och om framtiden för Baronen.

Vi har nött på med möten, företagsbesök, promenader, branschråd och mycket mer i ett antal år nu. Det ger resultat! I den senaste mätningen från SKL så har vi näst bästa företagsklimatet i kategorin kommuner med över 40 000 invånare. (Om detta har inte media skrivit en rad, ni kan ju tänka er om vi varit näst sämst…)

Nu har jag precis invigt Kalmars nya brandstation eller säkerhetscentrum som det egentligen är. Hela ceremonin inleddes med en kortege från den gamla brandstationen till den nya. Var riktigt pampigt!!

Räddningschefen Gert Friberg har kämpat hårt med detta bygge och kan känna sig stolt idag. Det har kostat nästan 150 miljoner, varav staten har bidragit med 12 miljoner. Det innehåller också serverhall åt Kalmar kommun och landets modernaste ledningscentral. Med denna anläggning har vi skapat något som vi kommer ha nytta av i flera generationer framåt.

Idag kom statistiken för arbetslösheten i mars månad. Vi fortsätter ligga lägre än riket och våra jämförelsekommuner. Det som är extra roligt är att arbetslösheten bland ungdomar i åldern 18-24 år nu har krupit under 10 procent. Förra året i mars så låg den på 11.7 procent, nu är den på 9.6 procent. Absolut för högt men det går tämligen snabbt åt rätt håll just nu. En av våra jämförelsekommuner, Kristianstad, har det lite tuffare. Där ligger ungdomsarbetslösheten på 17.4 procent.

Jag blev väldigt glad över att få beskedet om att Vattenrådet för Kalmar kommun beviljats över en miljon kronor i stöd från Jordbruksverket. Cirka 40 åtgärder ska genomföras mellan 2017 och 2019 i Ljungbyån, Hagbyån och Halltorpsån. Riktigt bra!!

Vi går hela tiden framåt när det gäller fiberutbyggnaden. Precis fått besked om att 86.7 procent av kommunens hushåll har tillgång till fiber (om man vill). Gör mig än mer övertygad om att vi före 2020 ska kunna nå 100 procent! Viktigt att hela Kalmar har tillgång till fiber, även landsbygderna.

I förrgår presenterade Fastighetsägarna sin mätning över fastighetsägarklimatet i Kalmar kommun. Också i denna mätning har vi klivit framåt och ligger nu i den absoluta toppen. Väldans bra!

Nu håller vi tummarna för KFF ikväll!