Lite om varje

Varit på partikongress och sedan semester tillsammans med barnen i Trysil. Därav synnerligen låg aktivitet på bloggen.

Här kommer ett axplock med lite av varje:

* Svarade på debattartikel från Pelle Sederkvist (M) om sammanslagning av kommunernas näringslivsenheter. Länk nedan.

http://www.barometern.se/debatt/nej-till-tvangsgifte-a-la-moderaterna/

* Jag har i över ett års tid tjatat på nationella partikamrater om behovet av en rejäl satsning på fler poliser och utbyggd polisutbildning. När finansminister Magdalena Andersson och inrikesminister Anders Ygeman hade haft sin presskonferens om 10 000 nya poliser så dröjde det inte många sekunder innan det kom ett sms från en annan minister med en kopia på ett sms jag skickat för tämligen länge sedan. Detta tillsammans med en smiley. Var lite kul.

* Noterar att M-ledaren Anna Kinberg Batra tycker det är bra att högerledaren i Frankrike nu uppmanar sina väljare att rösta på Macron istället för Le Pen. Samma Anna Kinberg Batra vill i Sverige samarbeta med systerpartiet till Le Pen. Är det någon som kan reda ut den kullerbyttan?

* Idag presenterade SKL sin mätning över företagsklimatet. Till skillnad från Svenskt Näringslivs ranking så bygger urvalet här på företag som under det senaste året haft något att göra med den aktuella kommunen. Rankingen är också helt fri från ”politiska variabler” såsom skatter och andel av verksamhet som ligger på entreprenad osv. Det är kort och gott en mätning av vilken service som företag får i den aktuella kommunen.

Kalmar har varit med sedan starten 2010, då låg vi under riksgenomsnittet. Sedan dess har vi klättrat varje år och ligger nu på plats nummer 2 i vår kategori. En fantastisk insats av alla kommunens medarbetare som arbetar mot våra företag.

* Idag har planutskottet fattat beslut om markreservation för Modigs Machine Tools och Norden Machinery.

* Det var en mindre rolig läsning i Barometern rörande Nordlandias äldreboenden. Det är bra att det nu tillsätts en utredning och det är bra att omsorgsnämnden redan nu på torsdag har kallat företaget till nämndens möte. Alla äldre som bor på vård- och omsorgsboenden ska erbjudas god omvårdnad, detta oavsett om det är kommunen eller ett företag som driver dem. Vi har i upphandlingen ställt höga kvalitetskrav. Dessa ska följas!!

* Ikväll anordnar partiet ett öppet möte i Oxhagen klockan 17.30. Jag upplever ett kraftigt stigande intresse för att engagera sig politiskt. Det kommer till fler medlemmar och jag får även spontant frågan från människor som fått nog av att sitta hemma och oroa sig över utvecklingen i vår omvärld. Förhoppningsvis kan Trump, Brexit, oro och rasism ha det goda med sig att det leder till att fler engagerar sig.

* Vi var i förra veckan 66 883 invånare i Kalmar kommun. Det är 1049 fler personer än samma vecka förra året.

* Kostade igår på mig att vara nöjd över bokslutet och årsredovisningen för 2016. Det var ett väldigt bra år både ekonomiskt och verksamhetsmässigt. Jag riktade ett särskilt Tack till alla medarbetare i Kalmar kommun som varje dag levererar kvalité i vår verksamhet.

Idag är dock en ny dag och nu är det fortsatt strävan att bli lite bättre och samtidigt ha ordning och reda i ekonomin. Utmaningarna framåt är tämligen stora. Befolkningsprognoserna från SCB visar att Sverige kommer fortsätta växa tämligen snabbt, det ställer stora krav på investeringar och kommer också leda till att vi behöver bli fler medarbetare i Kalmar kommun.

Nu gäller det för samhället att satsa stort på utbildning och validering så vi kan utnyttja denna tillväxt till att ytterligare pressa tillbaka arbetslösheten och möta den arbetskraftsbrist som blir mer och mer tydlig. Till skillnad från en del ekonomer och borgerliga debattörer så tror jag att Stefan Löfvens  mål om Europas lägsta arbetslöshet är inom räckhåll. Dagens sysselsättningssiffror från SCB visar återigen på en väldigt kraftig ökning av antalet sysselsatta.

* För en tid sedan presenterades också siffror som visade att Sverige, sedan mätningarna startade, inte haft en lägre andel som var beroende av bidrag. Det säger något om det tryck som finns nu.