Statliga jobb, Årets stadskärna, flyg och Kalmarsundskommission

Har varit väldigt intensiva dagar och då blir min blogg lidande. Nu en liten lucka och då kliar det i skrivandet.

Blev väldigt glad när jag läste Dagens Nyheter idag. Där skriver man om Landsbygdskommitténs och Statens Servicecenters förslag till regeringen om statliga jobb. Nu går regeringen vidare med arbetet att säkerställa statlig service i hela landet. Känns väldigt bra. Dessutom är statsrådet Ardalan Shekarabi tydlig med att myndigheterna inte själva ska kunna fatta beslut om nedläggningar på mindre orter. (Läs Högsby och Migrationsverket). Mycket bra!!

http://mobil.dn.se/ekonomi/statliga-servicejobb-ska-flyttas-ut-i-landet/

Idag är juryn för tävlingen Årets Stadskärna i Kalmar. Jag träffar dem i eftermiddag. I mitten av maj kommer avgörandet. Oavsett om vi blir Årets Stadskärna eller ej så har vägen varit det viktiga. Genom att sätta ett mål av det slaget har också en organisation och en samverkan formats. Det har varit det viktigaste de senaste åren och framåt.

Såg att Sverigedemokraternas lokale ledare Thoralf Alfsson tycker att det planeras för mycket bostäder i Kalmar. Att övriga partier inte har tillräckligt med dialog i processerna. Jag kan garantera alla att det har varit väldigt mycket dialoger i de detaljplaner som arbetats fram. Det har inneburit att hus flyttats och även att exploatering i en del fall minskats kraftigt. Det har helt enkelt varit ett givande och ett tagande från Samhällsbyggnadsnämnden och dess tjänstemän. Det innebär dock inte att man i alla lägen kan backa från byggnation så fort det blir en synpunkt. Då skulle vi aldrig klara av att möta bostadsbristen i Kalmar. Den är stor och måste lösas.

Får ständigt påstötningar från människor som är i akut behov av en bostad. Gärna hyresrätter med rimliga hyror. Det är det som nu rullar fram i Kalmar.

Var i förra veckan på besök i Örebro och Linköping. Detta tillsammans med övriga gruppledare. De är båda väldigt mycket större städer men givetvis kan man alltid se och lära något av hur de jobbar med olika frågor. Besöket gjordes som en del av arbetet med att se över den politiska organisationen inför nästa mandatperiod.

Såg igår kväll att Centern nu börjar svaja när det handlar om behandlingen av höstens budget. Man öppnar för att bryta ut vissa delar av budgeten med stöd av SD. Det skulle skapa politiskt kaos och kanske innebära att vi får ett nyval ett år före ordinarie val. Jag brukar kunna lista ut och förstå politisk logik kring olika ställningstaganden men här går jag bet. Det är obegripligt att Centern i nuvarande medvind öppnar upp för detta.

Igår hade vi möte med Kalmarsundskommissionen som jag startade för tio år sedan. Första åren var det en organisation enbart för Kalmar kommun. Nu är alla länets kustkommuner med. Syftet då och nu är att kraftsamla kring kustmiljön och försöka göra konkreta insatser mot övergödningen. Det har gått över förväntan. Vi ligger längst fram i landet när det gäller detta arbete. Under hela resan har förre miljöministern Olof Johansson varit ordförande. Han har gjort det väldigt bra. Nu ersätts han med avgående kommunalrådet Roland Åkesson, jag blir vice ordförande. Är alldeles övertygad om att vattenfrågor kommer bli än mer uppmärksammat de kommande åren. Om detta återkommer jag.

Det går väldigt bra för Kalmar Öland Airport. Skulle vi lyckas i ansträngningarna att få till en rejäl upprustning av Stångådalsbanan så ser jag framför mig en gemensam ”trafikterminal” för tåg, buss och flyg någonstans i närheten av flygplatsen. Då kan vi prata resecentrum! Är inget som ligger i några beslut nu men ibland måste även jag få möjlighet att spåna och tänka lite utanför ramarna. Tänk pendeltåg norrut och västerut, bussar/spårvagn in till stan från ett möjligt resecentrum där alla trafikslag möts.

Imorgon diverse möten och sedan distriktsstyrelse och distriktskongress i Västervik till lördag eftermiddag då vi ska fira kära sambon som fyllt år. Söndag blir det fotboll och scouter med tjejerna och sedan är veckan igång igen.