Fiber, befolkning & lite skryt

En väldigt bra vecka. Inte bara för att jag ska vara ledig några dagar ihop med familjen utan också för att:

* SCB idag släppte sin statistik över befolkningen för 2016. Kalmar ökade med 867 personer. Det är den näst högsta ökningen i kommunens historia. Detta trots att ”bara” ett par hundra bostäder färdigställdes. I år räknar vi med att minst 750 bostäder blir inflyttningsklara. Lite skillnad.

* Vi släppte idag ett gemensamt pressmeddelande med Telia där bolaget nu går ut och erbjuder fiber även på landsbygd. Vi har i kommunfullmäktige tagit ett mycket djärvt beslut om att 100 procent av hushållen ska ha tillgång till fiber (ej tvång) senast år 2020. Det är fem år före det nationella målet. Efter det inriktningsbeslutet har vi suttit med Telia, självklart har vi också borrat i olika andra alternativ. Nu är vi klara med detta arbete vilket innebär att bolaget i närtid erbjuder samtliga boende på landsbygden fiber. Det innebär att vi med lite tur och skicklighet kan nå 100 procents målet till och med före 2020. Hur eller hur så kommer vi med stor sannolikhet vara en av de bästa kommunerna på området inom ett par år.

* Vari går och invigde och föreläste på Seniorevent på Guldfågeln arena. Ett väldigt bra arrangemang och mycket trevliga samtal. En hel del heja-rop är också roligt att få!!

* I januari fortsatte Kalmar ha den lägsta arbetslösheten av våra jämförelsekommuner, Halmstad, Karlskrona, Växjö och Kristianstad. I alla grupper. Vi ligger också lägre än riket.

* Avdelning skryt: När jag tillträdde som kommunalråd 2006 hade Kalmar en soliditet inklusive pensionsskuld på -2.3. När vi nu stänger böckerna för 2016 så har soliditeteten knåpat sig upp till 11.3, även då inklusive pensionsskulden.

Just 2016 blev ett bra år.

Det sammanfattar majoriteten i en artikel i dagens Barometern.

http://www.barometern.se/debatt/2016-ett-bra-ar-for-kalmar/