Politiska läget & lite omräknad lokal opinion

För en person som är politiskt intresserad så är det febrila tider just nu.

President Trump förklarar krig mot medierna i världens största demokrati.

Hans talesperson ljuger obehindrat på en pressträff där inga frågor får ställas. Parisavtal och handelsavtal har redan sagts upp. Muren mot Mexiko ska börja byggas.

Det är inte konstigt att oron ökar i både USA och i omvärlden. Förhoppningsvis så leder detta till en riktigt rejäl mobilisering av människor som vill något annat. Kanske kan allt tokigt som sker bli startskottet för något nytt och något positivt?

Här hemma grälar den så kallade alliansen vidare. Igår och idag har både Centern och Liberalerna riktat slagskott mot Moderaterna och Anna Kinberg Batra för hennes vilja att samverka med SD i Riksdagens utskott.

Margit Silberstein ger en intressant analys av spelet på SVT Nyheter:

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/utan-gemensam-standpunkt-finns-inget-borgerligt-regeringsalternativ

Min gissning är att Moderaterna kommer tappa rejält i opinionsmätningarna de kommande månaderna. Centern och Liberalerna kommer ta en del av dessa väljare men jag tror också en del kommer gå direkt till S.

I fredags kom Sifo med en opinionsmätning på nationell nivå.

Jag brukar då och då roa mig med att räkna om dessa mätningar till kommunalvalet i Kalmar. Detta genom att titta på senaste riksdagsvalet nationellt och sedan räkna ut avvikelsen mot lokalvalet i Kalmar. Sedan tar man avvikelsen och räknar om mot den aktuella opinionsmätningen. Detta är absolut inte vetenskapligt men det har stämt på någon procent de senaste 7-8 åren.

Omräknat kommunalt opinionsläge utifrån Sifos senaste väljarbarometer:

KD – 1.75 procent

L – 5.9 procent

SD – 13.1 procent

M – 13.3 procent

C – 10.3 procent

V – 7.5 procent

MP – 3.5 procent

S- 44.1  procent

Omräknat i mandat så skulle det ge majoriteten cirka 39 mandat och oppositionen cirka 22 mandat. Detta är en uppskattning eftersom Kalmar har två valdistrikt. Det är mot den bakgrunden svårt att räkna ut exakt mandatfördelning men är röstetalet hyggligt jämnt fördelat mellan norra och södra kommunen så blir det ungefär på detta sätt.

Nu kommer det hända vansinnigt mycket fram till valet men det här är en ögonblicksbild just nu.