Bingo för Småland!

Mottagandet av Parlamentariska Landsbygdskommitténs slutbetänkande har blivit väldigt gott runtom i hela landet, naturligtvis med undantag av Moderaterna i Stockholm.

Våra 75 förslag lägger en god grund för att skapa en helt ny inriktning för att Hela Sverige ska kunna leva. Jag kan skriva hur mycket som helt om detta och kommer också göra det framåt.

Nu till den bästa nyheten på riktigt länge i Småland. Jag har som ordförande i SKLs samhällsbyggnadsberedning drivit på när det gäller ökat bostadsbyggande. Detta genom dialog med regeringen men också rent praktiskt genom att SKL ska vara mer aktiva när det gäller upphandlingar. Igår kom resultatet av en ramupphandling som SKL gjort för bostäder. För Småland blev det en rejäl bingo. Tre av fyra aktörer har sina anläggningar i Småland.

Vida Villa, Växjö

Hjältevadshus,  Hultsfred

Bo Klok, Gullringen, Vimmerby.

Om dessa ramupphandlingar nu vinner laga kraft så kommer det att innebära många, många hundra nya arbetstillfällen. Har tjatat om denna Småländska möjlighet ganska länge. Både som ett sätt att lösa bostadsbristen men också som ett sätt skapa sysselsättningen utanför storstäderna.

Det här är den första delen av upphandlingen och handlar om flerbostadshus som är 2-4 våningar. Den andra delen av upphandlingen rör hus som är 4-6 våningar, den kommer avgöras i februari.

Har fått de preliminära befolkningssiffrorna för 2016. Dessa visar att Kalmar ökat med 850 personer. Det är den näst högsta ökningen sedan Kalmar blev storkommun i början av 70-talet. Rekordet var förra året då vi ökade med över 1000  personer. Riktigt kul!