Om LSS och SD-samverkan

Det är bra att Laila Naraghi och Lena Hallengren driver på i frågan om LSS. Nu verkar också regeringen på gång med ett nytt regleringsbrev till Försäkringskassan. Bra att statsrådet Åsa Regner nu är tydlig med att lagen också behöver ändras. Detta blev extra tydligt efter den utvärdering som kom igår.

De omtalade domarna fanns redan under den förra regeringen. Lena Hallengren lyfte detta ett flertal gånger utan att någon lyfte ett finger. Det ska man komma ihåg nu när framförallt Liberalerna driver kampanj i frågan. Jag ifrågasätter inte Liberalernas ärliga uppsåt i denna fråga men det vore klädsamt om man kunde ta bladet från munnen och säga som det var och är. Nämligen att moderaterna är måttligt intresserade av att göra något. För dem är fokus som vanligt sänkta skatter.

Om liberalerna verkligen menar allvar med sin kamp så vore det väl läge att ställa denna fråga på sin spets inom alliansen.

**************

I förrgår var Moderaternas gruppledare i Malmö ute och deklarerade att man kan tänka sig att styra med stöd av SD.

Igår kom det fram att M, L och KD i Hässleholm överväger ett aktivt samarbete med SD. Störst tveksamhet tycks finnas inom Liberalerna som inte satt ned foten än.

Sedan tidigare styrs Gävle av Alliansen med stöd av SD.

Jag är väldigt nyfiken på hur Moderaterna i Kalmar resonerar. Är man beredd att etablera ett styre baserat på Sverigedemokraterna och Thoralf Alfsson? Vad säger moderata anti-rasister som Jonas Lövgren och Karl Holst?

Kristdemokraterna hakar säkert på i alla fall om gruppledaren Christoffer Dywik får råda. Bengt Olof Roos tror jag aldrig skulle acceptera ett sådant styre.

Vad säger Carl Henrik Sölvinger och Liberalerna och vad säger Miljöpartiet.

Tror nästa valrörelse blir väldigt intressant. Det kommer bli en valrörelse där sakfrågorna kommer dominera men det kommer också bli en valrörelse där många traditionella väljare kommer byta parti baserat på beskeden när det gäller samverkan med Sverigedemokraterna.

Vi är glasklara i våra besked. Vi samarbetar varken direkt eller indirekt med Sverigedemokraterna. På samma sätt vet jag att Centern och Vänsterpartiet i Kalmar resonerar. Sverigedemokraterna ska givetvis ha det inflytande i nämnder och styrelser som man har rätt till baserat på antal röster.

Men. Det är något helt annat än att formalisera ett direkt eller indirekt majoritetsstyre med partiet.