Tonläge, statliga jobb & Salve

Jag har varit kommunalråd i tio år. Älskar mitt uppdrag. Gillar Kalmar. Tycker det är fantastiskt roligt att tillsammans med invånare, andra politiker och tjänstemän få föra Kalmar framåt. Det går ju dessutom ganska bra nu även om allt naturligtvis alltid kan bli bättre.

Under de senaste åren har jag dock märkt en förändring av tonläget i debatten och diskussionen som gör mig orolig över vad vi är på väg. Gärna en tuff debatt i sak, demokrati bygger på just det, men när det går över i ett läge där man medvetet missförstår varandra. Ljuger eller kör med konspirationsteorier som vapen då blir det riktigt knepigt.

Jag märker det i Sverige. I USA har en person blivit president trots att han avslöjats med att ljuga nio gånger av tio. Jag skulle kunna ge många exempel på hur denna förskjutning har eskalerat de senaste åren men jag avstår från det och frågar istället. Ska vi ha det så här? Ska vi ha ett politiskt samtalsklimat som bygger på att man medvetet misstänkliggör och ljuger?

Är det ett sånt samhälle som vi vill att våra barn ska växa upp i?

**********

I Östran idag så tycker moderate riksdagsledamoten Jan R Andersson  att jag borde skämmas för att det inte blir så många av E Hälsomyndighetens personal som flyttar till Kalmar. Jag är inte förvånad över detta däremot är jag förvånad över tonläget.

Under åtta år satt Jan R Andersson i riksdagen med borgerlig regering. Under den tiden ökade antalet statliga jobb i Stockholm med över 10 000. Samtidigt minskade den statliga närvaron ute i landet. Jag har varit med och bidragit till att bryta den utvecklingen. Det är knappast något jag skäms över.

*************

Var ute vid Salve idag. Det ser ut som en krigszon.

Jag erkänner gärna att jag vacklat i denna fråga men är idag ändå stärkt i uppfattningen att det var ett riktigt beslut. Vi ska inte permanenta en kåkstad i Kalmar. Nu är socialförvaltningen inne i frågan. Det är bra.