Urban norm på Boverket

Då och då får man landa i svåra beslut som politiker. Att stänga Salve var ett sådant. Å ena sidan utsatta och diskriminerade EU-medborgare å andra sidan ett läger som riskerar att permanenta en ”kåkstad” i Kalmar.

När Salve etablerades i Kalmar så handlade det om ett par husvagnar som tillfälligt flyttades till Salve från Stensö Camping. Nu är det något helt annat både i mängden husvagnar och personer. Därtill väldigt mycket skrot och fordon som inte får förflyttas.

När förelägganden från Brandkåren kom så hade vi inget val. Risken för att någon skulle skadas eller brinna inne var stor. När man får ett föreläggande av detta slag så måste man agera både som kommun och som politiker.

Nu finns också en organisation etablerad inom socialförvaltningen för att hjälpa till. På samma sätt organiseras arbetet i andra kommuner. Därtill finns frivilliga och personer inom kyrkorna.

******

Läste i helgen statistik från Boverkets senaste rapport och konstaterade att Kalmar inte var med på listan över kommuner som bygger mest. Detta trots att jag vet att vi bygger mer än många av de kommuner som fanns på listan.

Svaret fick jag under måndagen. Boverket hade enbart med kommuner som hade mer än 75 000 invånare. Ganska absurd inställning från en statlig myndighet! Är inte en bostad som byggs i Torsås och Kalmar lika mycket värd som en bostad i Malmö eller Stockholm?

Om man bortser från Boverkets krav på kommunstorlek så ser samma lista helt annorlunda ut!

Per tusen invånare så ser det ut så här:

Örebro 16.2

Linköping 12

Helsingborg 12

Uppsala 12

Kalmar 11.7

Umeå 10

Växjö 10

Samtliga städer utom Kalmar har mer än 75 000 invånare. Den enda kommunen som inte finns med i uppställningen är Kalmar. Tycker inte statliga myndigheter ska ägna sig åt att förstärka den urbana normen som går ut på att allt händer i storstäder!

I eftermiddag är det styrelse med Destination Kalmar. Imorgon blir det tidiga flyget till Stockholm för möte på Svenskt Vatten, SKL och regeringskansliet. Samma upplägg på torsdag.

Fredag massor med interna möten och sedan partimöte på söndag då också Ingemar Einarsson fyller jämnt och självklart ska uppvaktas!