Om idrott och nominering till Årets Idrottskommun

 

Kom igår eftermiddag tillbaka från intensiva möten i Stockholm. Var med på dörrknackning i Smedby efter jag landade. Var riktigt kul. Många tankar och idéer som vi fick med oss. Tror väldigt mycket på att politiker måste vara synliga även när det inte är val.

Noterar att en del är upprörda över att vi är nominerade till Årets Idrottskommun. Jag tycker det är väldigt roligt! Det är ett kvitto på att vi är på rätt väg. Det är knappast ett kvitto på att vi är färdiga!!

Under de senaste åren har vi investerat och byggt väldigt mycket idrottsanläggningar.

* Ny fotbollsarena

* Ny ishall

* Sporthall i Trekanten, Rockneby, Ljungbyholm och Falkenberg.

* Totalrenoverat Kalmar sporthall.

* Byggt om flera idrottsanläggningar

* Storsatsning på ridsporten

* Byggt ut konstgräs på Södra området och Ljungbyholm.

* Byggt Gasten.

Detta för att nämna några exempel.

Nu är vi på gång med Kifab Arena, konstgräsplan på Berga och Gröndal, ny simhall och ny sporthall vid Gröndal. Därtill har vi precis beslutat om ett extra investeringsstöd till föreningslivet på över 15 miljoner för 2016.

Mycket återstår självklart men vi måste ta saker i etapper. Rom byggdes knappast heller på en dag.

Jag känner att vi är på rätt väg och det tror jag också de flesta inom föreningslivet också känner.

För några år sedan drev jag igenom en extra satsning på idrottsturism. Detta för att gynna både föreningslivet, besöksnäringen och handeln. En del i denna satsning var att Johan Göransson anställdes. Det är jag väldigt glad för.

Nu rullar det runt beräkningar på vad idrottsturismen generellt ger Kalmar. Man uppskattar den årliga omsättningen till omkring 90 miljoner. Denna summa regnar givetvis över hela kommunen och gynnar allt från mackägare till hotell. Den gynnar också staten, landsting och kommun. Exakt hur mycket som går tillbaka till Kalmar kommun är väldigt svårt att uppskatta men en tumregel som företaget Resurs brukar använda är cirka 20 procent. Det kan vara mer och det kan vara mindre. Hur eller hur så tror jag ändå man kan slå fast att den kommunala insatsen på 3 miljoner lönar sig och ger så mycket intäkter att vi därmed kan göra investeringar och satsningar i både nya idrottsanläggningar och i skolan.

Någon hävdade att man istället skulle använda dessa medel till att bygga nya anläggningar. Det kan man självklart göra och det skulle driftsmässigt räcka till en ny sporthall. Vi skulle dock tappa alla andra intäkter och mervärden som dessa evenemang ger. Knappast smart.

Andra jämför med Växjö och det kan vi givetvis göra. Man glömmer dock bort att Växjö invånarmässigt har mer än 23 000 fler invånare som är med och betalar investeringarna.

Min slutsats är därför två om vi ska ha råd att fortsätta bygga ut idrottsanläggningar.

1. Fortsätt satsa på idrottsturism för det skapar intäkter och mervärden.

2. Se till att Kalmar fortsätter vara attraktivt för nya invånare. Då blir vi fler som är med och betalar för stora investeringar.

Nu andra träffen för idag med företagare som satsar och investerar i vår stad.

Trevlig helg!