Tvärskog, Storslam, Teleskolan & Landsbygdsriksdag

 

I början av januari åkte jag och sambon till Gran Canaria för en veckas semester. Dagen efter vi landade kom beskedet om nedläggning av sågen i Tvärskog. Jag blev oerhört bedrövad. Skippade semestern och satte mig i telefon. Pratade med Rörviks koncernchef Per Rodert, de fackliga företrädarna och personalen. Ringde också ett antal personer som är verksamma inom branschen för att efterfråga om de kunde vara intresserade av en anläggning som den i Tvärskog.

Det är en fin anläggning. Stora hårdgjorda ytor, fungerande produktion, en ganska ny panna och ett miljötillstånd för industriell verksamhet. Med den efterfrågan som numera finns så borde det finnas intresse. Det blev en kamp mot klockan. Till sommaren skulle allt stängas, pannan skulle köras iväg och maskinerna säljas och styckas upp. Efter många samtal och en hel del nej så dök Andrewex upp.

Rörvik och bolaget träffades och det gick i lås. Jag vill verkligen TACKA alla inblandade för att vi nu nått en lösning. Thomas Gustafsson mfl har gjort ett hästjobb!

Övertagandet som nu görs innebär att Andrewex tar över all personal som fortfarande finns kvar. Efter sommaren blir det fler medarbetare. Andrewex är en av IKEAs viktigaste underleverantörer och därför var också de med på dagens pressträff. Självklart är det en viktig signal!

Andrewex är privatägt och har 1800 medarbetare på fyra anläggningar i Polen. Tvärskog blir deras femte anläggning. I Polen tillverkar man bland annat sängar åt IKEA men också trädgårdsmöbler och olika trädgårdsprodukter, en av kunderna är välkända Hornbach.

Jag är idag väldigt glad för Tvärskogs skull. Alternativet var inte roligt. Med stor sannolikhet hade anläggningen förvandlats till ett industrimonument. Det fanns en plan B för detta i mitt huvud men det här var den absolut bästa lösningen!

Idag har kommunfullmäktige tagit beslut om att använda fd Teleskolan till förskola, grundskola och särskola när Linnéuniversitetet flyttar ut. Samtliga partier utom Moderaterna stod bakom beslutet. Ordförande i Barn och ungdomsnämnden Lasse Johansson skötte debatten med bravur!

Idag kom också beskedet att Kalmars skolor får 5.6 miljoner för att ordna läxhjälp. Det är verkligen storslam!

Totalt fördelas 270 miljoner kronor av Skolverket. Kalmars andel sett till antalet invånare skulle vara 1.7 miljoner. Nu får vi 5.6 miljoner! Riktigt bra jobbat av Barn och ungdomsnämnden och Södermöre Kommundelsnämnd!

Var i helgen på Landsbygdsriksdagen på Gotland. Visby är en fantastisk stad. Jag tycker det finns många ljusglimtar just nu som faktiskt förtjänar att lyftas fram i debatten.

* För första gången på väldigt många år ökar en mycket stor del av landets kommuner sin befolkning.

* Enligt Post och Telestyrelsen räknar man med att nå 92-93 procent när det gäller minst 100 Mbit/sekund till år 2020.

* Regeringen är väldigt tydlig med att man vill stärka statens närvaro i hela landet, bland annat genom omlokalisering av statliga myndigheter.

* Parlamentariska landsbygdskommittén med samtliga partier var enhälliga i sitt delbetänkande. Det är ett trendbrott.

Sedan finns självklart massor med utmaningar, mycket dystert som sker men man måste också se ljusglimtarna. Det som bekymrar mig absolut mest är den pågående mjölkkrisen. I många delar av landet är mjölkproduktionen basen i näringslivet.