Om lite av varje

Några korta nedslag en onsdag förmiddag.

* Började morgonen med ett företagsbesök på Bröderna Olsson. Ett företag som verkligen tagit positioner i byggandets Kalmar. Man fick också pris på Guldfesten. Bra samtal och mycket framtidsoptimism.

* Kändes bra att äntligen få presentera plats och lokal för Kalmars framtida Kulturcentrum. Under en tid har det pågått förhandlingar med Klövern kring ”gamla posthuset” i Kalmar. En fantastisk byggnad som nu kan börja blomma igen. Totalt handlar hela Kulturcentrum om cirka 10 000 kvadratmeter. Nu ska vi bara landa diskussionen om Byteatern också. Med det så kan vi bocka av en nästan 20-årig diskussion om kulturen och dess lokaler i Kalmar.

* Just nu har vi cirka 1000 bostäder i produktion i Kalmar. Huvuddelen hyresrätter. Problemet är att det dröjer ytterligare några månader innan en större volym av lägenheter blir inflyttningsklara. Samtidigt börjar våra flyktingar nu få sina uppehållstillstånd och kan därmed på allvar påbörja sin etablering i Sverige. Därför behövs det just nu ett antal ytterligare bostäder. Över tid löser vi utmaningarna med den produktion som nu är igång och som ska dra igång. Problemet är att lägenheterna behövs just nu! Har någon en lägenhet i sitt hus eller ett fritidshus som inte används så är det bara höra av sig till Invandrarservice på Kalmar kommun. Vi undersöker nu också möjligheten att upphandla en större mängd Attefallshus som kan sättas upp runtom i kommunen. De hyrs ut under några år och kan sedan säljas till Kalmarbor som vill ha en gäststuga på tomten. Östersunds kommun kör nu detta spår.

* Såg ett Aktuellt inslag om Gode män som gjorde mig väldigt upprörd. En God man ska hantera och sköta ekonomin och annat åt en medmänniska som inte längre kan sköta det själv. I en del kommuner har man upptäckt att Gode män stulit pengar. Trots det har man inte gjort en polisanmälan. Helt absurt. Har försäkrat mig om att vi i Kalmar alltid polisanmäler om något sådant skulle inträffa.

* Vid sidan av nattvandring så genomför Kalmar kommun nu ett pilotprojekt där ordningsvakter får ett utvidgat arbetsområde på Kvarnholmen. Kalmar ska vara en av landets tryggaste residensstäder även framåt! Projektet kostar 225 000 kronor och genomförs i samverkan med Kalmar City. Ingen ska känna sig otrygg i Kalmar, vare sig på dagen eller natten. Jag hade gärna också sett kameraövervakning för att förebygga brottslighet men där är inte lagstiftningen så generös som jag hade velat. Pratade med justitieminister Morgan Johansson om detta och han berättade att det är förändringar på gång. Bra!

* Hoppas miljöpartiet reder ut sina problem. Efter en vårbudget som verkligen var bra så kom detta och dränkte allt vad politik heter. Tyvärr drabbar det inte bara miljöpartiet, det drabbar också mitt parti. Känns ju sådär!

* På Första maj kommer en av regeringens mest lysande stjärnor civilminister Ardalan Shekarabi till Kalmar. Vi har lärt känna varandra genom åren. Skulle inte alls bli förvånad om han skulle leda S om några år.