Om lite av varje

Var med SKLs samhällsbyggnadsberedning i Helsingborg och Eslöv några dagar. Imponerad över båda kommunernas utveckling. Har genom åren följt framförallt Helsingborg och denna stads förvandling från ”färjeläge” till vad man är idag. Universitet mitt i staden, ett stenkast från hamnen där man också lyckas kombinera Sveriges näst största containerhamn med bostadsproduktion.

Strandpromenaden från innerstaden ända ut och förbi Sofiero slott har betytt väldigt mycket både för Helsingborgarna och för bilden av staden. Under förra perioden satt jag och KS-ordföranden Peter Danielsson i samma SKL beredning. En bra person som lyckats med konststycket att bli omvald i en kommun som är känd för att skifta majoritet vid varje val. Nu är han inte bara kommunstyrelsens ordförande utan också vice partiordförande i Moderaterna. Gissar att han har ett bra stöd och uppbackning i sin partikollega Christian Orsing som är kommunalråd med ansvar för stadsbyggande.

Passade på att bli klippt i Eslöv. Såg en frisörsalong, gick in och frågade om det var ledigt. Fick en nick och ett leende till svar. Satte mig tillrätta i stolen och började förklara hur jag brukar bli klippt. Frisören nickade och satte igång. Efter fem minuter frågade jag om han trivdes i Eslöv. Fick inget svar, upprepade frågan och fick då till svar ”only arabic”, inget mer. Klippandet var i full gång så det var bara le och hoppas på ett lyckligt slut men visst blev man lite svettig. Han hade ju inte en aning om hur jag ville bli klippt.

Hur eller hur. Resultatet blev, enligt sambon, helt okej.

För några dagar sedan presenterade finansminister Magdalena Andersson vårbudgeten. Den innehöll ett mycket välkommet tillskott av generella och långsiktiga statsbidrag till kommuner och landsting. Vi är några stycken som internt har propagerat ganska hårt och länge för detta. Självklart kommer dessa resurser göra skillnad!

Redan i år har vi fått riktade statsbidrag till skolan och äldreomsorgen där vår andel är cirka 50 respektive 13 miljoner kronor. Lägger vi ihop detta med statsbidragen som vi fick besked om i förra veckan så handlar det om cirka 100 miljoner per år. Det motsvarar cirka 1 krona i kommunalskatt!

Idag har vi haft ett kort arbetsutskott med bara ett beslutsärende, det handlade om en förfrågan från Migrationsverket om att ha fd ”Lattjoland” i beredskap under juli och augusti. Efter samtal med frivilligorganisationerna så sa vi nej men erbjöd Migrationsverket att genom oss hyra lokalen under förutsättning att de stod för bemanningen.

Om några timmar är det primärval i New York. Jag hoppas Hillary Clinton tar hem en rejäl seger. Har inget emot Senator Sanders men jag tror helt enkelt inte att han är valbar. På republikanska sidan verkar det som att Donald Trump tar hem New York. Då gör han ett ordentlig ryck mot att ta hem nomineringen.

Satt under dagen också med ett bolag som är väldigt intresserade av att investera i Kalmar. Den typen av sittningar är vanliga numera. För några år sedan var intresset noll. Befolkningstillväxt, god planberedskap, expansivt näringsliv, stabil majoritet och universitet är alla faktorer som bidrar när nya aktörer siktar in sig på Kalmar. Riktigt kul!

Över lunchen idag körde vi Friska Steg som innebär att vi bjuder in intresserade företagare till en promenad samtidigt som vi pratar. Inbjudan låg ute på Facebook i förra veckan och ett bra gäng dök upp. Trevliga samtal. Nere vid Kalmarsundsbryggan öppnade sig himlen så det blev en rask och kall promenad in mot stan igen.

Regionfrågan blir mer intressant för varje dag.

Imorgon företagsbesök på www.utvecklarna.com

Ett mycket spännande företag som växer så det knakar.