Kalmars lärare i topp!

Har varit mer eller mindre däckad några dagar i influensan. Tycks som att årets variant är särskilt inriktad mot Stadshuset vid Stortorget i Kalmar. Var och varannan tjänsteman och politiker har legat hemma i riktigt hög feber. Hostandet har ekat i varenda korridor. Nu får vi hoppas att det är över för den här gången. När man är över 40 år och drabbas av feber på över 40 grader så är man inte så kaxig.

Media skrev igår om Årsredovisningen för 2015. Det samlade resultatet för 2015, både bolag och kommun, landar på drygt 200 miljoner. Det är ett bra resultat. Kommunens del är cirka 63 miljoner. I det sammanlagda resultatet finns både reavinster från försäljningen av Bombardier och en engångsutbetalning från AFA. Eftersom jag varit med ett tag så har jag vant mig vid att det alltid blir debatt. Är resultatnivån för låg så anfaller en del debattörer och menar att undertecknad tappat greppet om ekonomin. Är resultatet bra så blir det kritik för att vi är för snåla mot den egna verksamheten.

Hur eller hur. Ett bra resultat innebär att både bolag och kommunen kan förstärka sin soliditet och under kommande år låna en mindre andel till investeringar än vad man annars skulle gjort. Det är den stora effekten av ett hyggligt överskott.

Jag läser i tidningarna då och då att kommunen enbart ska lägga pengar på kärnverksamhet. Det är i grunden riktigt och det är precis vad vi gör i Kalmar.

Vid sidan av den lagreglerade verksamheten finns dock också annan verksamhet. Det handlar bland annat om fritidsgårdar, föreningsliv och kultur. För mig är också detta kärnverksamhet även om det inte är det enligt lag.

Man kan naturligtvis också strunta i att lägga resurser på ökat bostadsbyggande vilket skulle få till följd att bostadsbristen skulle bli ännu värre, befolkningsökningen skulle avstanna och vi skulle få lägre skatteintäkter.

Givetvis skulle man också kunna stänga igen Kalmar som evenemangsstad och sommarstad. Det skulle innebära en minskning av ett antal hundra jobb som växt fram de senaste åren, framförallt för ungdomar. Vi skulle sannolikt också minska i attraktivitet för både studenter och nya invånare.

Man kan också överväga att under några år skippa vägunderhållet. Det skulle värma kortsiktigt men innebära att vi efter några år får lägga rejäla pengar för att komma ikapp.

Så här kan man hålla på. Jag tror inte på dessa Quick fix. Istället tror jag på en modell där vi varje dag arbetar med både kostnader och intäkter. Vi gör budget och vi gör avstämningar. Försöker balansera önskemål mot vad som är absolut nödvändigt. Följer upp, sätter mål och utvärderar. På det sättet skapas en förutsägbarhet och trygghet i organisationen vilket är nödvändigt i en stor organisation.

Jag kan idag också glädja er med att Kalmar ligger i topp i landet när det gäller andelen behöriga lärare. Under läsåret 2015/2016 är 91.7 procent av de tjänstgörande lärarna behöriga. Detta ska jämföras med riket där 80.8 procent är behöriga. I övriga Kalmar län är det 81 procent.

Barn och Ungdomsförvaltningen och nämnden gör ett bra jobb!