Kalmar hamn, bostäder och skolsatsning

Varit väldigt intensiva dagar med möten både i Stockholm och i Kalmar. Så ska det vara men det ska bli riktigt skönt med några dagars ledighet kring jul!

Idag har vi haft kommunstyrelse. Vi tog bland annat beslut om revideringen av budgeten. Vi skruvar upp arbetet med bostadsproduktionen rejält och landar nu i att vi under nästa år ska planlägga en bit över 800 bostäder. Det är en rejäl ambitionshöjning, i princip en fördubbling från budgetbeslutet i juni. Bakgrunden är enkel. Kalmar växer rejält och behovet av bostäder är väldigt stort.

I budgeten blir det också tydligt att skolan i Kalmar får den största ökningen av resurser någonsin. Cirka 59 nya miljoner går på ett bräde till skolan och förskolan i Kalmar kommun. Detta genom riktade statsbidrag från regeringen och egna kommunala medel. Jag har aldrig varit med om motsvarande satsning på något område.

På kommunstyrelsen rapporterade också Kalmar hamns VD Mats Gustafsson om utvecklingen för Smålands största hamn som fortsätter växa och det rejält. Antalet ton som hamnen hanterat i år har ökat med 19 procent medan övriga Sveriges hamnar i snitt har ökat med 2 procent. Vi ska ha en stark hamn i Kalmar och fler investeringar från både hamnen och näringslivet är att vänta. Mer om detta senare men riktigt bra samtal har förts de senaste två veckorna.

I eftermiddag är det styrelse med Destination Kalmar. Utan att ens tveka kan jag säga att nästa år kommer bli ännu bättre än 2015 och då blev vi valda till Årets Sommarstad. Det är hur mycket som helst som redan är klart.

Imorgon blir det Lantbruksforum med alla viktiga aktörer inom de Gröna Näringarna i kommunen. Vi kommer bland annat att få mer information från Kalmar Lantmän och KLS.

Ska också göra intervjuer med SVT om bostadsproduktionen i landet, utifrån min roll i SKL. Sedan kommer Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Petersson och hälsar på. Under eftermiddagen är det Pensionärsråd.

På torsdag och fredag är det partistyrelse i Stockholm. Sedan är det partiaktiviteter under lördagen i kombination med Minnesstund för vännen Johnny Petersson. Blir också uppvaktning av en 70-åring som gjort oerhört stora insatser för Kalmar.

I helgen var jag och yngsta dottern på Maggies Keramik ute på Skäggenäs. Fantastiskt trevligt mottagande av Christer och Maggie men också helt underbara produkter. Verkligen högklassigt hantverk. Väl värt ett besök om ni inte varit där.

Igår fick jag vara hemma och röja efter stormen. Nu är det strömlöst sedan 8 på morgonen. Hoppas verkligen att den återkommer snart. Har hela frysen full av käk!