Sveriges kommuner och landsting SKL gör då och då bedömningar av läget i ekonomin. Den senaste prognosen kom den 8e oktober och var väldigt dyster. Den har idag kommit med kungliga postverket till Kalmar kommun och skickades för kännedom direkt vidare till samtliga gruppledare. Helt enligt rutinen.
Kunde därför inte låta bli att dra på smilbanden när jag upptäcker att Thoralf Alfsson, SD, lyckats med konststycket att också göra detta till en konspiration.
På grund av att information mailades ut först två veckor efter att den släpptes så menar han att majoriteten förbereder en skattehöjning i höst. Jag kan lugna både Thoralf och andra konspiratörer med att ingen skattehöjning planeras.
Samtidigt kan jag inte låta bli att förundras över hur man kan lyckas få ihop en sådan konspiration av en vidarebefordrad SKL-rapport…
Har de senaste dagarna, både som kommunalråd i Kalmar och som ordförande i SKLs samhällsbyggnadsberedning försökt att få till förenklingar i regelverket med anledning av flyktingkrisen.
Om du funderar över att bygga något i det här landet så finns över 100 olika nationella regler som ska hanteras. Därtill kommer lagstiftningen med Plan och bygglagen, miljöbalken, riksintressen med mera.
Alla små delar av en byråkrati har alla sina vällovliga syften men när man lägger ihop alla statliga lagar och regler så blir det faktiskt ett rejält hinder för byggandet. I det akuta läge som nu uppstår så blir det väldigt tydligt. Hur man än vänder och vrider på saker och ting ute i kommunerna så är det väldigt svårt att komma förbi byråkratin och snabba på byggprocessen.
Vid vårt senaste möte med Samhällsbyggnadsberedningen listade vi ett antal inspel direkt till regeringen.
1. Snabb ändring av ändamål i en detaljplan. Om man exempelvis vill att en förskola ska kunna bli bostad eller tvärtom så måste det kunna göras snabbt. Med dagens regelverk får du göra om hela detaljplanen. Ohållbart!
2. Bygglov måste kunna ges utan detaljplan om tex bostäderna har stöd i översiktsplanen. Här kan man ha en avstämning med Länsstyrelsen så det inte har uppstått något riksintresse som lägger hinder.
3. Staten måste lämna kreditgarantier så att byggnation kan göras i hela landet. Dvs även utanför storstäder och universitetsstäder. Bostadsbristen som kommer bli ännu värre kan inte enbart lösas i de större städerna. Då kollapsar systemet.
4. Tillfälliga bygglov måste kunna vara längre än 10 år och det måste vara okej att legalisera bygglovet i efterhand genom ett vanligt planförfarande.
Därtill har jag de senaste dagarna mötts av orimliga krav på brandsäkerhet. I det läge som vi nu är i så går det inte upphandla och dra igång stora ombyggnationer med brandceller osv av exempelvis ett boende för ensamkommande barn. Det måste räcka med brandvarnare och brandsläckare i varje rum och personal dygnet runt.
Låt mig ge två exempel:
Vi har två likadana hus bredvid varandra i en kommun. De har exakt samma utformning och är exakt lika stora. I det ena huset har det sedan tidigare varit ett boende för äldre. I det andra huset har det bott en barnfamilj.
Båda husen har brandlarm och brandsläckare. I det ena huset går det att ha ett boende för ensamkommande men inte i det andra. Detta på grund av att det ena är klassat som ett boende men inte det andra. Logiskt? Not!
I norra Sverige vill en kommun använda en isolerad och uppvärmd fabriksbyggnad som akutboende och sätta in tält i den tomma fabriken. Börjar ju bli riktigt kallt snart och det måste ju vara bättre än tält ute.
Detta är inte okej enligt brandskyddsreglerna. Däremot är det helt okej att sätta upp samma tält utomhus på parkeringen och då lösa uppvärmningen på ett betydligt farligare sätt.. Regler är dock regler. Fabriken är inte brandklassad som boende…
Mitt i allt detta kämpar och sliter tjänstemän och politiker med att lösa mottagandet och fixa tak över huvudet för både flyktingar och ensamkommande barn.
Jag inser att man säkert framstår som korkad när man står för att brandskyddsreglerna måste lättas, särskilt i tider som dessa. Jag ser dock inget alternativ. Brandvarnare, brandsläckare och vaken personal dygnet runt får anses fullgott i detta läge annars kommer vi inte att klara av situationen!
Det var kanon att vi fick en migrationsuppgörelse som var bred. Det var väldigt bra att ersättningsfrågan hanterades och det var väldigt bra med signaler om lättnader i olika regelverk, bland annat kring byggande och boende. Senast igår kom det signaler om ytterligare lättnader vilket är helt nödvändigt om vi ska klara den här vinterns utmaningar.
Byråkrati är ibland bra och regler är var för sig säkert vällovliga men stuprören måste inse att läget har förändrats och att det är dags att tänka utanför boxen!
Jag är dock, som alltid hoppfull, tror att det kommer hända grejer inom kort.