Ranking, professur och skam

Låg däckad i feber och hosta i slutet av förra veckan. Nu på benen igen men hostan hänger envist kvar. Tog mig ändå in till Pride festivalen som verkligen var en succé. Äntligen visade Kalmar att vi är en mycket mer öppen kommun än tidigare. 5000 i ett tåg är verkligen maffigt!

Idag kom Svenskt Näringsliv med sin ranking där Kalmar klättrar med 38 placeringar till 111 av landets 290 kommuner. Det som drar ner vårt betyg rejält är framförallt infrastruktur där vi enligt denna ranking ligger 220e plats i landet. Det är inte sant! Finns många, många kommuner som har betydligt sämre infrastruktur än oss och som ligger betydligt högre.

Det andra området som drar ner är medias attityd till företagande där vi ligger på 215e plats. Den placeringen ska inte jag kommentera.

Hur eller hur så går vi åt rätt håll totalt sett. Det är bara fortsätta gneta på.

Idag hade vi arbetsutskott och tog beslut om att under tre år stödja en professur vid Linnéuniversitetet inom området datavetenskap. Denna satsning är bland de bästa beslut jag varit med om att ta.

Den innebär att fyra utbildningar kan utvecklas/etableras i Kalmar:

* Webbprogrammering.

* Drift av mjukvarusystem

* Ingenjörsutbildning i mjukvara

* En masterutbildning inom området.

Den här satsningen är väldigt efterlängtad i vårt näringsliv och kommer att stärka Kalmar som universitetsort ganska rejält. Vi måste bygga upp forskarmiljöer om vi ska få utbildningar av det slag som listas ovan. Det öppnar för rejält utveckling inom både e-hälsa och e-handel.

Vi tog också beslut om ett tilläggsuppdrag som handlar om att Kommunledningskontoret ska ta fram en plan för att öka de tidiga insatserna när det gäller flyktingmottagande. Torsås är en förebild. Där ordnar man praktikplatser och sysselsättning direkt på Möre hotell. Mellan 40-50 invandrare har en praktikplats och får träna språk redan innan man fått permanent uppehållstillstånd. Det påskyndar verkligen integrationsprocessen. Alternativet är ett gigantisk slöseri med mänskliga och ekonomiska resurser. På det här området kan vi bli mycket bättre i Kalmar. Regeringen har i den nya budgeten också anslagit mer pengar för just tidiga insatser.

Var på Kolboda i söndags tillsammans med sambon.  Vi fikade med en grupp kvinnor som varit i Kolboda i över ett år, de har nu fått uppehållstillstånd. Det var det första spontana besöket som dessa kvinnor fått från  svenskar under hela detta år. Det duger inte! Jag skäms!