Lite blandad kompott

Har en arbetsvecka med normalt tempo vilket känns väldigt bra. Att få den där luckan, hinna svara på mail. Stanna till den där extra minuten och prata med folk betyder så mycket.  I alla för mig.

Imorgon kommer ytterligare ett statsråd hit, det är biståndsminister Isabella Löfvin som ska vara med på Musselsafari. Idag inleds ju Hållbarhetsveckan med massor av aktiviteter. Känns som ett väldigt bra och brett program. De som har jobbat med det har gjort ett väldigt bra jobb.

I nästa vecka så är det Pride som gäller.

Evenemangen och aktiviteterna avlöser varandra i Årets Sommarstad. Snart kanske man även kan tävla i att bli Årets Höststad? Då skulle vi nog ha chans att vinna det också!

På min mail fick jag en sammanställning av vårens arbete inom projektet ”Ung chans”. Det var något som jag och Arbetsförmedlingens förra chef Inger Schröder drog igång. Det handlar om att ge arbetslösa ungdomar en chans att gå från passivitetet till aktivitetet. Metoden är enkel. Ett antal företagare får varje vecka ett brev som sedan följs upp av ett samtal från Sofia Toremalm eller Matilda Karlsson.

Bara under våren har det lett till att 70 ungdomar fick en praktikplats. Av dessa fick 31 ungdomar sedan jobb på sin praktikplats. 25 ungdomar fick jobb på annan arbetsplats än sin praktikplats. 2 ungdomar gick vidare till studier och 12 ungdomar har andra åtgärder via AF.

Konkret och enkelt! En insats som gör skillnad och inte är sönderstyrd av regleringar och byråkrati. Behövs mer sånt i Sverige och Kalmar!

I måndags möttes majoritetens kommunalråd, företrädare för Södermöre, företrädare från Barn och ungdom  och Samhällsbyggnadskontoret för att reda ut diskussionen om skolskjutsar i Södermöre. Till grund för ett beslut om skolkort finns ett regelverk och ett verktyg som bland annat ska bedöma om en skolväg är trafiksäker. Bekymret i detta fall var att ”verktyget” inte är klart. Trots det drogs skolkorten in.

Det ändrade vi på. Ska skolkort dras in så ska alla underlag kring bland annat trafiksäkerhet vara klara och beslutade först. Jag ska inte lägga ut texten om gamla E22 kontra trafiksäkerhet för då gör jag mig säkert skyldig till ”ministerstyre”…

Idag släpptes nyheten om att Halmstad hakar på vår Berlin-linje. På köpet får vi en flygörbindelse mellan Sveriges två bästa sommarstäder. Carl Fredrik Graf som är min kollega i Halmstad var väldigt nöjd med detta när vi sågs i Stockholm förra veckan.

I nästa vecka kommer LRFs förbundsordförande Helena Johnsson och energiminister Ibrahim Baylan till Kalmar för ett gemensamt besök. Ska bli trevligt!

I nästa vecka är det också spadtag för Kalmarhems nya höghus Kajalen.