Jag räds inte ett nyval!

Jag är van vid att förhandla om politiken. I Kalmar styr vi med både Centern och Vänsterpartiet. Det gör vi trots att det rent matematiskt skulle räcka med ett av dessa partier för att nå majoritet. Likadant var det förra perioden. Vi har valt detta för att breda lösningar är bra för en kommun. Breda lösningar vore naturligtvis också bra för ett land!

Att regeringens budget nu ser ut att falla innebär att Kalmar kommun tappar 70 miljoner kronor i statsbidrag till skolan och äldreomsorgen. Vi mister också en omläggning av hela arbetsmarknadspolitiken. FAS 3 blir exempelvis kvar.

När man igår såg nyhetssändningarna så häpnade jag över den motvilja till breda lösningar som finns hos alliansens partiledare. Centerledaren Annie Lööf hade som vanligt högst tonläge. Jag tror inte att hennes attityd har stöd, vare sig hos väljarna eller hos de egna sympatisörerna. Jag känner många av dem. Tänk om hon istället hade lagt fram tre krav för att stödja regeringen.

Exempelvis:

1. Ytterligare miljarder till bredband och fiber på landsbygden.

2. Ytterligare miljarder för att stödja svensk livsmedelsproduktion och skapa tusentals med arbetstillfällen inom de gröna näringarna.

3. Tvinga regeringen att skippa den slopade arbetsgivaravgiften för ungdomar.

Då hade bollen åkt tillbaka till regeringen som hade fått något att fundera över. Hade hon vunnit hade hon vunnit, hade hon förlorat förhandlingen så hade också regeringen förlorat sitt stöd.

Nu gjorde hon ju inte så. Istället smällde hon igen dörren och kastade nyckeln.

För mig framstår det alltmer tydligt att alliansens partiledare nu riktar in sig på att regera med stöd av SD. På något annat sätt går det inte att tolka gårdagens drama.

I ett sådant läge bör inte regeringen vara rädda för ett nyval. Jag är övertygad om att fler än jag skulle ge mig ut och knacka dörr i februari när en s-ledd regering ställs mot mot en blå-brun uppställning. En sådan valrörelse ser jag fram emot. Den skulle knappast leda till en regering som leds av tf partiledaren Anna Kinberg Batra (M).

Det, om något, är jag övertygad om!