Lite om budgeten

Presenterade kommunens budget igår. Mycket jobb som läggs ned i en sådan process. Känns alltid bra när det är klart. I artikeln nedan finns en bra sammanfattning.

http://www.barometern.se/debatt/hela-kalmar-ska-fortsatta-vaxa/

Igår presenterade också Karlskrona sin budget. Kommunen styrs numera av S, C och Fp. Detta efter åtta år av allians plus mp. De höjer skatten med 59 öre och landar ändå på blygsamma resultatnivåer. De lägger också in de eventuella statsbidragen, (riksdagen har ej tagit beslut) i sin budget. Det vågar inte vi förrän efter riksdagsbehandlingen.

Växjö gör likadant som Karlskrona när det gäller statsbidragen och når ändå inte upp till mer än 1 miljon i överskott för 2015.

Rika Halmstad budgeterar ett underskott nästa år.

Så här ser det ut runtom i landet. Kommunsektorns ekonomi är rejält ansträngd samtidigt som behoven ökar.

Jag känner mig trygg med den budget vi nu har lagt. Den är realistisk och trovärdig.

Känns också bra att Kalmar går mot strömmen när det gäller skuldsättning. Vi har i kommunkoncernen minskat vår skuldsättning med cirka 5000 per invånare från 2011 till 2013. Andra kommuner har gått åt rakt motsatt håll.

Oppositionen klagar naturligtvis högljutt över sakernas tillstånd. Det är ingen hejd på tonläget. Ska bli mycket intressant att läsa deras budgetförslag.

Sett till just tonläget så borde det handla om besparingar på minst 100 miljoner ytterligare. De ska ju också klara av att sänka skatten.

I debatten kommer det naturligtvis låta som att man kan göra detta utan att det drabbar någon. Det fina med att vara i opposition är just detta. Att du helt utan granskning kan lägga just den typen av budgetförslag.

Är helt övertygad om att oppositionen också denna gång kommer klara sina budgeterar med hjälp av att sätta till exempel 100 miljoner i besparingar genom en så kallad ”genomlysning”. Inte seriöst överhuvudtaget.

Då vore det ärligare att ta fram listan på besparingar nämnd för nämnd, verksamhet för verksamhet.