Bromma, skatteprognoser och väljarströmmar

Har under dagen haft möten med arbetsutskottet och kommunbolagets styrelse. Däremellan en pressträff med Trafikutskottets ordförande Anders Ygeman.

Han var väldigt tydlig med vikten av att bygga ihop Kalmar och Växjö med gemensamt universitetet och på sikt en gemensam arbetsmarknadsregion. Han var också övertydlig med att en Socialdemokratiskt ledd regering inte kommer stänga Bromma. Det har också partiordförande Stefan Löfven varit ute och sagt. Trots det så skrivs det insändare från både m och fp där det påstås att vi vill lägga ned Bromma flygplats. Är väl ett uttryck för desperationen som finns hos dessa partier.

Igår kom SKL med sin skatteunderlagsprognos där man förutspår att ett 70-tal kommuner kommer gå med underskott i år. Det är fler än på länge och visar hur pressat det är i kommunsektorn efter den sänkning av statsbidragen som regeringen genomförde omedelbart efter förra valet. Prognosen avslutas med följande ord:

– Om resultaten ska utvecklas positivt på sikt förutsätter det att statsbidragen ökar i takt med skatteunderlaget. Annars väntar skattehöjningar eller en lägre ambitionsnivå i verksamheterna, säger Bettina Kashefi, chefekonom och avdelningschef på SKL.

Socialdemokraterna är på nationell nivå väldigt tydlig med att både skolan och omsorgen behöver mer resurser. Det känns väldigt bra och nödvändigt!

Idag presenterade Smålandsposten en fördjupad analys av sin opinionsmätning för Växjö. Ska bli spännande att se siffrorna för Kalmar. Här är en länk till analysen om väljarströmmar:

http://www.smp.se/nyheter/vaxjo/m-valjare-gar-till-s(4410333).gm

Ikväll blir det återigen dörrknackning, denna gång i Rockneby.

Måste säga att gårdagskvällens dörrknackning i Läckeby var trevlig. Härliga samtal och positiva människor!