1 maj och biogas

Vi hade ett väldigt bra 1 maj firande igår. Mer folk än vanligt trots den kyliga vinden. Malin Anell premiärtalade på 1 maj, det gick väldigt bra! Lena Hallengren och jag pratade också men för oss var det inte direkt premiär. Tror att jag själv snart är uppe i 20 1 maj tal.

Jag lyfte fem punkter i mitt tal:

1. Kalmar ska fortsätta ha lägst arbetslöshet av våra jämförelsekommuner.

2. Vi ska bygga bort bostadsbristen.

3. Kommunens service ska ha hög kvalité. Vi har satt upp en tydlig strategi för att Kalmar ska bli en av landets bästa skolkommuner. Jag skulle vilja göra motsvarande program när det gäller äldreomsorgen.

4. Vi ska ha goda relationer med Kalmars växande näringsliv och Linnéuniversitetet.

5. Hela Kalmar ska leva. I Kalmar ska det inte vara stad mot land utan stad och land. Vi ska fortsätta bygga både bostäder och kommunal service i hela kommunen. Jag vill gå vidare när det gäller vår satsning på att göra Kalmar till bryggornas och strandpromenadernas stad. Detta bland annat genom att under nästa period anlägga bryggor i Norrliden och Vita Sand. De ska bli ungefär av samma modell som den nya bryggan i Kalmarsundsparken.

Vi delade också ut Kalmar Framåt Priset till två väldigt duktiga personer som medverkat i att föra Kalmar Framåt. Priset gick till Kalmar Lantmäns VD Claes Göran Nilsson och Skötselbolagets Roland Andersson.

Nu ska jag snart sätta mig i bilen och åka ut till invigningen av Möre Biogas. Det är en fantastisk investering som Kjell Axelsson gjort tillsammans med ett antal duktiga och drivande lantbrukare. Att omvandla gödsel till drivmedel är lysande för både miljön och livsmedelsproduktionen. Idag är en glädjens dag!