Lite gott & blandat

Har varit så fullt i kalendern att jag inte haft någon som helst möjlighet att skriva något på några dagar. Det ska nu kompenseras!

Har massor att skriva om och ska därför, så här på Valborg, göra det extra läsvänligt genom att köra ett antal korta punkter.

* Besökte imorse Riksbyggens servicecenter i Kalmar, där finns över 50 personer som servar Riksbyggens hyresgäster i hela landet. Oerhört proffsigt. Att man nästan fördubblat antalet anställda på bara några år gör inte saken sämre. Inte heller det faktum att Riksbyggen är en av bygg-motorerna i Kalmar. Senast igår var spadtag i Ljusstaden, detta av VDn Leif Linde som för första gången fick ta spadtag med grävmaskin. Leif Linde var också på plats imorse.

* DN Ipsos kom imorse. Mätningen visar det största rödgröna övertaget på flera år. De borgerliga partierna når dryga 36 procent ihop. Inte i något val i modern tid har de borgerliga partierna fått mindre än 41 procent. Skulle siffrorna hålla i sig är det helt exceptionellt. Att två av de fyra partierna är under spärren till riksdagen gör det inte enklare för Reinfeldt & Co. S skvalpar på för låga nivåer men det finns väldigt mycket som talar för att vi kommer börja växa under maj.

* Igår tog vi beslut om två olika industrietableringar till Kalmar. Det hör inte till vanligheterna, i alla fall inte under samma dag. Det ena är Modighs som är underleverantör till flygindustrin som gör en markreservation på 15 000 kvadratmeter i Flygstaden. Känns fantastiskt bra att vi planlagt en halv miljon kvadratmeter för verksamhetsetableringar. Utan det i bakfickan så kan man faktiskt missa etableringar. Nu krävs i princip bara ett bygglov för byggstart. Den andra etableringen var att vi godkände att KIFAB fick bygga en service- och underhållsverkstad för tåg. Det är något som arbetats med i flera år. En som arbetat extra hårt med detta är Kifabs VD Michael Gelebo.

* På kommunfullmäktige uppstod en tydlig skiljelinje kring framtiden för Kalmarhem. Efter den omfattande utförsäljning som Kalmarhem gjort för att få ordning på sin ekonomi så är nu företaget på fötter igen. Man ska också påbörja byggnation av hyresrätter redan i år. Framåt kommer man att bygga mellan 50-80 per år. Väldigt bra! Den politiska majoriteten som består av S, V & C tyckte på kommunfullmäktige att de gamla formuleringarna kring Kalmarhem kunde strykas ur ägardirektivet. Det handlar om en mening som går ut på att Kalmarhem aktivt ska arbeta för att sälja ut hyresrätter. Efter affären med Rikshem är den inte längre nödvändig. Moderaterna, Folkpartiet och KD stod dock fast vid denna formulering och kommer om de mot all förmodan vinner kommunalvalet ändra i ägardirektiven så att Kalmarhem ska sälja lägenheter. Det är en skiljelinje som inte jag har något emot!

* En annan skiljelinje uppstod på planutskottet igår där Inger Hilmansson (fp) gick emot förslaget att ge förlängd markreservation till Skanska rörande ett hotell på gruspakeringen vid Gästhamnen. Min bedömning är att vi är väldigt nära en presentation av detta projekt som Kalmar så väl behöver.

* Vi hade två väldigt bra föredragningar på arbetsutskottet av de två forskare som fått Linnéstipendiet på en halv miljon var. Det var Eva Kumur som forskar på hur man kan få väck arsenik och tungmetaller från de 25 glasbruk som vi har runtom i Småland. Det var också Elin Lindehoff som bedriver väldigt intressant forskning på hur man man kan använda mikroalger för rening av utsläpp. Är övertygad om att vi kommer få höra mer om dessa duktiga kvinnor!

* Ikväll ska jag hälsa våren välkommen i Djursvik. Talet ska snart skrivas. Imorgon blir det 1 maj tal och demonstration i Kalmar. Vi tror på mycket folk. Det är samling kl 13 på Staggs skolgård och sedan tal på Larmtorget från 13.30. Välkomna!!