Snus, årsredovisning & fest

Igår presenterade regeringen sin plan för infrastrukturen de kommande åren. Ingen i vår landsända kan vara nöjd med utfallet! Vi får långt ifrån den peng som motsvarar vår befolkningsandel. Regiondirektören Håkan Brynielsson sågar också förslaget och menar att det är på tok för lite resurser. Ordföranden i samma regionförbund Lars Blomberg (m) är helt tyst.

Oavsett vilken regering som leder det här landet efter nästa val så kommer jag vara kritisk när Sydöstra Sverige blir förfördelat. Mitt mandat kommer från medborgarna i Kalmar kommun, inte från partiexpeditionen i Stockholm.

Idag presenteras då vårbudgeten av finansminister Borg. Talet om ökade resurser till försvaret finns inte med under perioden 2014-2018. Arbetslösheten biter sig fast på höga nivåer. Staten fortsätter låna till driften även nästa år och priset på snus kommer chockhöjas. (Tur att jag ingått en deal med dottern som innebär att jag slutat snusa sedan en vecka). Centerns Ingemar Einarsson i Ugglebo löser problemet genom att göra eget snus. Fler lär följa efter.

På kommunstyrelsen igår hanterades mängder av ärenden. Bland annat årsredovisningen för 2013. Att döma av tidningarnas skriverier om mötet så gick 2013 relativt bra.  Det vill säga man skrev inget om näst bästa överskottet bland jämförelsekommunerna, att vi investerat för en bit över 300 miljoner utan lån och att vi stadigt förbättrar oss när vi mäter Kommunens Kvalitét i Korthet.

En stor grupp deltagare från kommunens ledarförsörjningsprogram fanns på plats. Var kul att träffa våra blivande chefer.

Ett märkligt förslag kom från Anna Thore (mp) som tyckte att kommunen i sin marknadsföring enbart skulle lyfta fram restauranger som serverar krav-märkt mat. Om man bortser från att det med stor sannolikhet skulle vara olagligt för en kommun att marknadsföra någon enskild restaurang så vittnar det om en väldigt märklig attityd till våra duktiga lantbrukare runtom i Kalmar-regionen. Det är lantbrukare som i likhet med andra bönder i Sverige bedriver världens mest miljövänliga jordbruk med väldigt starka krav på djurskydd. Att stödja denna närproducerade produktion är heligt för mig. De står för en stor del av vår regions BNP.

På torsdag den 17e april fyller jag 40 år. Jag tycker det ska bli riktigt kul. Den åldern är sannolikt den bästa. Man är hyggligt pigg och står mitt i livet, barnen bor hemma länge till och tempot är minst sagt uppskruvat. I Like!

Jag firar genom öppet hus i Bjursnäs på tisdag eftermiddag, födelsedagen firas med familjen i Kårehamn och till sommaren blir det fest i vår maskinhall för släkt och vänner.