Dubbelspår Kalmar – Växjö

Har på förmiddagen varit i Kosta där Trafikverket, LNU, regionförbunden i Kalmar & Kronoberg och kommunerna på sträckan Kalmar – Växjö möttes. Det var ett bra möte. Alla är överens om betydelsen av att integrera och på sikt slå ihop våra två arbetsmarknadsregioner till en enda.

För att det inte bara ska bli drömmar och konferenser föreslog jag att vi som ett tillägg i varje kommuns översiktsplan skulle göra ett gemensamt arbete med syfte att på sikt skapa ett dubbelspår mellan Kalmar och Växjö. Det kan tyckas vara ett långskott men börjar vi inte med det nu så kommer vi stå där om tio år och konstatera att grundjobbet inte är gjort.

Får vi fram detta tillägg med beslut i varje kommun under början av nästa mandatperiod så kan vi med det som grund lobba för att det ska in i nästa Nationella infrastrukturplan som bör tas någon gång under slutet av nästa period. Kommer vi med i den så finns sedan alla möjligheter. Förutsatt att den regering som då sitter tycker det är en klok idé  att föra ihop två universitetsstäder och skapa en gemensam arbetsmarkandsregion i Sydöstra Sverige. Jag tror förutsättningarna är ganska goda om vi är eniga mellan kommunerna och bestämmer oss för att det är viktigt.

Jag har fått väldigt mycket glada tillrop för den artikel om Gröna Näringar som jag skrev i Barometern igår. Det är kul!

Imorgon är det premiär för Bjursnäsrevyn. Nu börjar nervositeten komma smygande rejält i huset hemma.

För mig är regeringens strategi helt obegriplig. Den här veckans besked i olika frågor spär ju bara på bilden av en regering som är helt sönderkörd. Man håller på att spela bort det sista kort som man kunde hoppats på, nämligen regeringsdugligheten. Det finns bara två förklaringar:

1. Antingen så finns det en djävulsk strategi som ingen hittills listat ut. 

2. Det är panik i lägret. Moderaterna som mäter opinionen varje dag ser att det fortsätter dyka rejält. Då blir det utspel i ren panik för att visa handlingskraft.

Jag tror på det senare. Om det är lyckosamt är jag tveksam till. Är det bekymmer är det bättre att tillämpa den teori som gamle Landshövdingen Eric Krönmark lanserade som gick ut på att om klampat i klaveret så är det bättre att stå still än försöka ta sig ur det. För då hörs det mer.

Imorgon är det också årsmöte med S i Kalmar. Där ska vi besluta om valsedel. Där finns väldigt många bra namn. Ska bli kul att köra valrörelse med alla de 70 som står på valsedeln och alla andra som är aktiva i vårt parti. Gissar att vi har mellan 150 och 200 personer valarbetare i Kalmar. Det blir en hel del gjort när man är så många.

Dessutom är det kul!