700 bostäder i produktion till hösten!

Idag presenterade den politiska majoriteten i Kalmar en uppgörelse med det Kalmarbaserade företaget NJ Andersson & son. Uppgörelsen innebär att företaget som redan idag äger både bostäder och kommersiella lokaler i Kalmar ska uppföra 250-300 hyresrätter. Detta under en period av fem år. Därtill bygger man ut Kalmarsund hotell med ett 40-tal rum och köper den nuvarande brandstationen (när den nya är klar). I den nuvarande brandsstationen kommer det bli en mataffär och bostäder. 

Den här uppgörelsen har vi jobbat med under ett halvår. Den känns väldigt bra!

Idag kom också bygglovshandlingarna in för Swedish Modules som vill bygga närmare 100 hyresrätter vid Gröndalsvägen. Byggstart sker till sommaren och det är färdigt för inflyttning runt jul i år.

Om inte den antagna detaljplanen för Konvaljen, (höga husen norr om Länssjukhuset) blir överklagad så kommer vi efter sommaren få en byggstart av närmare 100 hyresrätter ytterligare. Där är Kalmarhem byggherre.

I Oljeväxten vid södra vägen är det  om några dagar spadtag för cirka 40 bostadsrätter. Där är det HSB som är byggherre. I Ljusstaden kommer Ericsson & Ahlqvist att bygga ytterligare 36 hyresrätter, byggstart i sommar. På Majavallen ska Bo Klok (Skanska) och Loggen Invest bygga 50 bostäder.

Detta ska läggas till de 400 bostäder som just nu är i produktion i Kalmar.

Därtill kommer Muren/Gesällen, Bergagården, Fredriksskans och Rifa tomsten bara för att nämna några exempel på sådant som ligger i röret.

Totalt sett kommer vi i höst ha en produktion av cirka 700 bostäder. Det är mer än vad det byggts på väldigt många år i Kalmar, om det nu någonsin byggts så mycket.

Vi har under de senaste åren jobbat stenhårt med att bygga upp vår planberedskap för att kunna öka bostadsproduktionen. Det har varit ganska segt, inte bara på grund av att lagstiftningen är som den är utan också för att Kalmar är en historisk stad och därför är extra känsligt. Jag har misströstat många gånger men nu börjar äntligen allt detta arbete ge resultat. Det som också är roligt är det stora intresset för att satsa och investera i Kalmar. Extra roligt är fokuset på hyresrätter!