Tredubblad långtidsarbetslöshet

Är en väldigt späckad vecka med mycket möten och samtal. Det gillar jag. Högt tempo gör att man skärper sig lite extra.

Kommer precis från en debatt om arbetslöshet som Folkuniversitetet anordnade på Västerportskyrkan. Cirka 100 arbetslösa fanns på plats. Jag var väldigt tydlig med behovet av en helt ny nationell politik.

Långtidsarbetslösheten har tredubblats de senaste åren och Fas 3 är Sveriges största arbetsgivare med 34 000 personer. Regeringen skriver själv i sin budget att man inte tror arbetslösheten kommer gå ner de kommande åren. Samtidigt ställer Riksdagens arbetsmarknadsutskott in sina möten på grund av att det inte kommer några förslag från regeringen.

Detta är katastrofalt.

Vi behöver sätta fart på Sverige. Satsa på utbildning, byggande, bristyrkesutbildningar, låta Arbetsförmedlingen få använda resurser friare och mycket mer.

På lokal nivå satsar vi väldigt mycket. Över 40 miljoner läggs varje år på arbetsmarknadsåtgärder, vi sysselsätter därmed 450 personer som annars skulle gått helt passiva. Därtill finns en rad andra åtgärder som handlar om att få människor i utbildning eller jobb. Därtill har vi för några månader sedan tagit en investeringsbudget på 1.7 miljarder. Självklart påverkar detta sysselsättningen. Vi kunde gjort som många andra kommuner och dragit ned istället.

På debatten idag tyckte Inger Hilmansson (fp) att man skulle de dryga 40 miljoner vi lägger på att istället sänka kommunalskatten. Det vore ett hån mot alla de som satt i salen och det skulle också innebära kraftigt ökade socialbidrag. De sjunker just nu i Kalmar.

Per Olof Jonsson (m) tyckte att regeringen lyckats förträffligt med sin politik och att det nu handlade om att fortsätta på den inslagna vägen. Kan väl inte direkt påstå att jag håller med..

I måndags var Magdalena Andersson på besök i Kalmar. Jag åt lunch med henne och några inbjudna gäster. Det var ett bra samtal. Oerhört viktigt att de nationella politikerna kommer ut och får ta del av de utmaningar som exempelvis Kalmar står inför. Förväntningarna är höga på en mer aktiv nationell politik.

Under tisdagen deltog i ett seminarium om hur vi ska utveckla de Gröna Näringarna i vår region. Min bild är att vi faktiskt har möjlighet att bli nummer 1 i Sverige när det handlar om just denna sektor.

Vi har ett aktivt och växande lantbruk och vi har förädlingsindustrin. Därutöver har vi Linnéuniversitetet som nu ska inrätta en särskild professur i livsmedel. Min förhoppning är att arbetet med att forma en strategi för de kommande åren ska leda fram till slutsatsen att vi ska vara bäst i landet. Förutsättningarna finns definitivt! Ikväll ska jag utveckla detta på årsmötet för LRF i Södermöre.

En annan åtgärd som är på gång när det gäller att pressa tillbaka arbetslösheten är den upphandlingspolicy som arbetsutskottet ställde sig bakom i tisdags. Den innebär att kommunen vid större upphandlingar kan ställa krav på att exempelvis byggbolag ska anställa människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det har man med stor framgång prövat i Örebro. Nu ska vi testa det i Kalmar.

Imorse besökte jag Berglunds trafikskola på ett företagsbesök. Det är Kalmars äldsta trafikskola som också tagit över trafikskolan i Torsås. Bra och informativt besök!

Nu är det nya möten.