Lite om varje!

Kom igår kväll hem från två dagar av möten på Sveriges kommuner och Landsting i Stockholm. Vi fick bland annat en ordentlig dragning av Pisa-undersökningen. Den visar Svenska skolresultat som rasar i förhållande till andra länder. Att vända denna utveckling är tillsammans med kraftigt ökad bostadsproduktion de helt avgörande frågorna under den närmaste tio års perioden. Lyckas vi inte med dessa två uppgifter så kommer tillväxten i Sverige dramatiskt påverkas i negativ riktning. De som kommer få betala priset är dagens barn och unga.

Att lösa bostadsbristen och skolans bekymmer är inget som kommer ske av sig självt. Det krävs krafttag och ordentliga satsningar från samhällets sida. Vi kommer inte klara någon av dessa uppgifter om vi fortsätter sänka skatten för den väletablerade medelklassen med både bostad och jobb. Under de senaste åren har man lagt 20 gånger mer på sänkta skatter än på skolan. Självklart får det effekt på både skolan och landets ekonomi.

Jag träffar då och då Carl Benett och även han uttrycker nu sin oro, senast i Dagens Industri

http://www.di.se/#!/artiklar/2014/1/23/direktorerna-som-dissar-jobbskatteavdraget/

Under morgonen åt jag frukost med LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson. Han har en bakgrund i Byggnads så vi resonerade en hel del om byggandet. Han gladdes över att det sker mycket investeringar i Kalmar. Det byggs just nu cirka 400 bostäder och mer är på gång. Med en detaljplan för Ölandshamnen och LNU öppnar sig en investering på 1.4 miljarder. Därtill har vi RIFA-tomten med 600 bostäder, Bergagården och Fredriksskans. För att nämna några av objekten.

Har också hunnit med ett styrelsemöte på Kalmar Science park. Vi fick bland annat en dragning av en enkät som gjorts bland medlemsföretagen i parken. De är väldigt nöjda med bemötandet och det arbete som sker vilket naturligtvis är glädjande. Totalt finns 60 bolag med som medlemmar i Kalmar Science park, de har 760 anställda, vilket är en ökning med 78 personer på ett år. Kul!

Jag kunde inte annat än bli upprörd när jag läste om Sverigedemokraternas första namn i Emmaboda, Mikael Svärdshammar. Han kommenterar och gillar kommentarer på nätet som är helt klart rasistiska. Nu får vi se hur det står till med SD-ledningens nolltolerans..

Nu lite möten kring partiet och valet innan jag på lunchen ska träffa Trafikverkets regionledning och sedan Barnverkets fd generaldirektör Bo Bylund. Efter det kommer helgen som får ägnas åt att svara på interpellationer till måndagens kommunfullmäktige.

Huvudfokuset blir dock barnen. Trevlig helg!