Stolt men inte nöjd!

Tillbringade en stor del av helgen i Skåne där vi var ett gäng som trotsade snöstormen och jagade dovhjort. Det var en bra jakt som trots vädret blev väldigt lyckosam.

Under gårdagen presenterades undersökningen ”Kommunens Kvalité i korthet”. 220 av landets kommuner är med i denna undersökning som görs av SKL. Vi har varit med sedan starten. Det är en omfattande kartläggning inom mängder av områden där kommunerna rankas. Jag blev väldigt glad över resultatet. Vi har arbetat stenhårt med förbättringsarbete på de områden där vi tidigare har legat sämre till.

Årets undersökning visar att förbättringsarbete ger resultat!!

2012 hade vi 46 procent av våra resultat som var bättre än medel bland de deltagande kommunerna. Till 26 procent var vi sämre och vi var på medel till 28 procent.

2013 ligger vi till 75 procent bättre än medel, till 19 procent är vi sämre och i snitt med medelnivån till 6 procent.

Inom områdena bemötande och tillgänglighet ligger vi i Sverigetoppen. För några år sedan låg vi i botten.

Inom skolans område ligger vi riktigt bra till med väldigt stora förbättringar. När landets högstadie-elever tillfrågas om trivsel och kunskap i skolan så hamnar Kalmar på plats 1 vilket är fantastiskt roligt. Att våra elever dessutom får höga betyg i de nationella proven gör det ännu roligare.

Jag är stolt över att få leda en kommun där eleverna trivs mest i landet. Stolt men inte nöjd är väl en bra sammanfattning av undersökningen.

TV4 ett inslag om detta igår.

http://www.tv4play.se/program/nyheterna-kalmar?video_id=2528412

Igår invigdes också Sveriges modernaste vårdboende i Berga. Omsorgsnämnden och byggherren LW fastigheter har gjort ett fenomenalt jobb. Riktigt roligt att gå på rundvandring. Extra mycket fokus har det varit på teknik. Vi kommer att få se många boende på Berga backe som håller kontakt med släkten via Skype.

Under förmiddagen inledde jag ett seminarium i Kalmarsalen om hur Småland ska bli den ledande regionen i att producera och bygga mer i trä. Ett av landets största trähus finns i Kalmar och det är Kalmar Slott. Konstruktionen är helt byggd i trä!

I USA byggs omkring 90 procent av alla hus i trä. I Sverige är det runt tio procent av flerbostadshusen. Får vi snurr på detta också i vårt land så kommer det skapa mycket jobb i Småland. Här finns skogen och här finns förädlingsindustrin. Att det sedan är billigt och klimatsmart att bygga i trä gör inte saken sämre! Vi kommer framåt att genomföra markanvisningar när det gäller byggnation i trä.

Vi har stor bostadsbrist i Kalmar och därför behöver vi pröva alla vägar. Just nu byggs cirka 400 bostäder i Kalmar vilket är mer än på väldigt länge. Mer är i röret och det behövs.

Ska vi möta efterfrågan så gäller det att hänga i. Mot den bakgrunden känns satsningen på kraftigt ökad produktion av detaljplaner extra bra. Den togs för några år sedan men börjar nu ge effekt.

(Kan ni gissa vilken Kalmarpolitiker som var emot även detta?)

Imorgon sätter jag mig på planet till Stockholm där det är möten med SKL under onsdagen och torsdagen. Bra nätverk!