DN, Wismar och bästa plan

Öppnar Dagens Nyheter och ser att man i en opinionsmätning frågat svenska folket om inställningen till blockpolitik. För somliga tycks det vara en överraskning att blockpolitiken ratas.

Då lever man inte i verkligheten. Jag har aldrig, inte heller i förra valrörelsen, upplevt något större stöd för blockpolitik. Tvärtom så vill väljarna vet vad det enskilda partiet går till val på, sedan röstar man. Efter ett valresultat får man förhandla och försöka hitta breda uppgörelser till gagn för kommunen eller landet.

Hur kan detta uppfattas som konstigt? Det är ju ganska självklart.

Har varit i vår tyska Vänort Wismar i veckan. Detta för att träffa min kollega Thomas Beyer men också för att delta i invigningen av en Svensk barnlitteraturvecka tillsammans med Sveriges ambassadör i Tyskland Staffan Carlsson och Sveriges kulturråd i Tyskland Marika Lagercrantz. Vi fann varandra och hon hade väldigt mycket gott att säga om Kalmar. Jag tror vi får se mer av henne i vår stad när hon lämnar sitt uppdrag under nästa år.

Wismar var ju svenskt ända fram till 1903. De sista 100 åren var Wismar pantsatt till delstaten Mecklenburg. Hur eller hur så är Sverige väldigt uppmärksammat i Wismar. Man har bland annat en årlig Schwedenfest i augusti varje år. Stadsmuseet byggs nu också om och ska innehålla en särskild Sverige-del.

Staden har också Tyskland största trähamn,ungefär fem gånger större än Kalmar hamn. Man har sågverk och även trägolvfabrik i hamnen. Mitt i hamnen ligger sedan en tid tillbaka också Wismars tekniska universitet. På frågor om detta svarar både hamnchefen och borgmästaren att staden och hamnen måste fungera tillsammans. ”Vi lever i symbios med varandra”. I sammanhanget ska också noteras att staden Wismar finns på Unescos Världsarvslista.

Idag fanns ytterligare en debattartikel inne i Barometern från gruppen som vill stoppa Linnéuniversitets etablering i gästhamnen. Nu använder man hamnens verksamhet som argument. Samma personer ville dock stoppa universitetet även på Fredriksskans.

Läser att planen på Guldfågeln Arena har utsetts till landets bästa fotbollsplan. Grattis till Kalmar FF och de som sköter arenan!