Jakt, budget, Wismar, Syna & Sifo

Har inte blivit särskilt mycket jakt den här hösten. Vardagarna är det ju totalt uteslutet med tanke på hur kalendern ser ut och helgerna har också blivit ganska välfyllda, antingen av barnens aktiviteter eller jobb.

I söndags morse åkte jag dock ut och satte mig. Efter en timmes frysande såg jag helt plötsligt hur något rörde sig bara 30 meter bort. En rådjursbock klev fram och blev kvar. Nu blir det rökta rådjurslår på julbordet. Fantastiskt gott tillsammans med en söt sylt.

I går var det gruppmöte och kommunfullmäktige från 8 på morgonen till halv sex på kvällen. Även om man sitter i princip hela dagen så blir det många inlägg och en viss spänning.

När man har jobbat under flera månader med ett dokument och en planering så blir kommunfullmäktiges hantering av densamma lite av en ”grand finale”. Budgeten gick igenom med bred marginal och oppositionens förslag kan inte ens om jag är snäll beskrivas som samlat.

Folkpartiet låg närmare majoriteten än moderaterna och Kristdemokraterna lanserade en önskelista helt utan siffror. Känns som att debatten blev hygglig. Majoriteten var samkörd, växelkörde och backade upp varann. Innehållet är dock det viktiga. Vi lägger, mitt i en lågkonjunktur, en offensiv budget med stora satsningar och investeringar. Känns riktigt bra!

Ikväll åker jag och kommundirektören Kenneth Condrup till vår vänort Wismar. Där blir det diskussioner med min kollega som också varit i Kalmar. Med under besöket är också Sveriges ambassadör i Tyskland. 

Hemma i Kalmar igen på torsdag lunch så det blir inget långt besök.

Jag noterar att det fortfarande inte stått en rad i den ”stora tidningen” om att Kalmar i förra veckan fick pris för bästa tillväxt i Kalmar län. Företaget Syna har granskat företagens omsättning, sysselsättning och vinstnivåer och där kom Kalmar bäst ut i länet. Vi var en av få residensstäder som fick detta vilket visar att undersökningen inte tar hänsyn till om man har många eller få invånare. De företag som gått bäst har också fått brev från företaget med ett diplom vilket uppmärksammats på Facebook.

Det var också roligt att ta del av Sifo mätningen som igår presenterades. Där har Svenska folket fått ge betyg till bästa kommunen. Kalmar hamnar på en tiondeplats i landet och är med det bäst i Småland och Blekinge. Riktigt roligt. Om detta fanns en notis i dagens tidning. 

Det kan möjligen vara så att de två undersökningarna var ”feltajmade” för den stora tidningen. Man drog ju i fredags igång en grej på Facebook på temat ”Vad är det för fel på Kalmar?” Det kan man naturligtvis alltid diskutera men ingången känns ju tämligen negativ…

Helgens landsdagar med Sverigedemokraterna tror jag var riktigt bra för Socialdemokraterna. Jimmie Åkessons tal om att SD kan garantera Reinfeldt att fortsätta regera landet var en skänk från ovan.

Nu är det ställt utom allt rimligt tvivel att en röst på SD är en röst på fortsatt alliansregering. Ingen dålig signal till LO och fackföreningsrörelsen när nu valrörelsen börjar dra igång på arbetsplatserna.