Södra, Påryd, Hagby och mat-mässa

Tillsammans med oppositionsrådet Per Olof Johnsson, Näringslivschefen Thomas Davidsson och Kommundirektören Kennet Condrup så besökte jag under gårdagen Södra Cells anläggning i Mönsterås. Det är en oerhört viktig anläggning för hela vår region. Både ur tillväxtperspektiv och ur sysselsättningssynpunkt. Med tanke på att man har egen hamn och har god tillgång till energi så skulle jag vara förvånad över om inte också annan industri etablerar sig i anslutning till anläggningen.

Tidigare har vi besökt Scania i Oskarshamn och Guldfågeln på Öland. Alla dessa företag har det gemensamt att de ligger utanför Kalmar men är ändå oerhört viktiga för Kalmar. Detta av den enkla anledningen att vi ligger i samma arbetsmarknadsregion.

På eftermiddagen besökte majoritetens kommunalråd Påryd. Skolan i Påryd är verkligen fräsch med sin fantastiska skolgård som till och med har pool. Hade fler barnfamiljer vetat om hur fint det är så är jag övertygad om att intresset för att köpa hus i området hade varit mycket större. Vi besökte också Björkhaga som är ett särskilt boende. Den nya enhetschefen imponerade.

I samband med besöket berättade vi om den satsning på Hagby som nu ligger spikad i vårt förslag till budget. Det är en stor investering som innehåller nya förskoleavdelningar, nya klassrum och nytt fritids. Detaljplanen beställs i samband med budgeten. Känns väldigt bra!

Detta tillsammans med alla övriga investeringar är ett tydligt exempel på att vi växer och satsar i hela kommunen.

Nu sitter jag på regionförbundets styrelse på Äspö utanför Oskarshamn. I eftermiddag sittning om budgeten och sen medlemsmöte med partiet. Hoppas jag också hinner besöka den internationella mat på Stortorget.