Dagens..

Dagens bästa

Kalmar klättrar i Lärarförbundets skolranking, från 31 plats av 290 kommuner till plats 20. Riktigt roligt, särskilt eftersom vi var många som trodde på ett fall. Detta beroende på att resultaten i nationella prov var sämre år 2012. Mot bakgrund av att dessa resultat stigit kraftigt i år så ser vi alla fram mot ytterligare klättring när nästa års ranking presenteras. Hur eller hur så är plats 20 riktigt bra. Alla som arbetar inom skolans värld bör sträcka på sig!

Extra roligt är att vi ligger långt före våra jämförelsekommuner. Halmstad hamnar på plats 70, Växjö på 86, Karlskrona på 152 och Kristianstad på plats 165.

I länet blir vi slagna av Nybro på plats 7 och Torsås på plats 15. Sämst i länet är Borgholm och Vimmerby på plats 203 respektive 230.

Dagens möten

Idag är en bra dag som också innebär träffar utanför stadshuset. Imorse träffade jag Lärarförbundet och rusade sedan vidare till Stadshotellet där Kampradstiftelsen hade bjudit in till möte. Efter en lucka på stadshuset med läsning och dator så blir det snart Flygforum ute på Kalmar Öland Airport. Hittills i år har antalet passagerare ökat med 13.5 procent. Det är väldigt fina siffror!!

Ikväll klockan 18 så blir det Utvecklingsdialog i Barkestorpsskolans matsal i Smedby. Blir kul, inte minst mot bakgrund av att jag känner mycket folk i samhället. Det är också en ort som har verklig potential. Pendeltåg med stopp i Smedby kommer över tid att göra samhället väldigt attraktivt.

Dagens citat

Politiken.se

”Intresset för alliansregeringens lärlingsutbildning var svalt redan från början och det har inte blivit bättre, visar en färsk rapport från Skolverket. Regeringen vill försöka subventionera fram intresse, främst på arbetsgivarsidan. Om det kan lyckas är oklart.” 

Jag tycker det är synd att inte lärlingssystemet fungerar. Det är i grunden en vettig modell.

www. mycketgutt.se

” Någon som har statistik på hur många artiklar angående Linneuniversitets placering som Baromtern/Östran har publicerat hittills? Bygg säger jag. Byn behöver det. Vi som bor här överlever nog garanterat utan, men vill vi växa, skapa nya mötesplatser och integrera studenterna i både samhälle och näringsliv samtidigt som vi stärker Kalmars attraktionsvärde och kvalité för nyinflyttade, så behövs ett samlat universitet.

Framtidens val av framtidens studenter innehåller så mycket fler parametrar en bara en bra utbildning, närhet, miljö och livskvalité är och kommer vara avgörande faktorer för oss som liten stad. Även universitetsutbildningar är en konkurrensutsatt marknad. Hamnen är också viktig, och den kommer visst kunna samsas på samma plats. Miljöpartiet, det går faktiskt visst att blanda oxfilé och glass, det beror på vilken smak glassen har.”

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mattias Adolfsson på Facebook.

”Så vill MP placera universitetet 2.5 km från järnvägsstationen vid Rifa-tomten. Dessa hobbyanalyser av nya platser börjar bli något patetiska. Detta har inte ens stöd i den nya översiktsplanen vilket skulle innebära år av utredningar.”

Man kan också tillägga att miljöpartiet inte framförde detta förslag när översiktsplanen togs för bara några månader sedan.

En annan, inte helt okomplicerad komplikation, är att PEAB äger marken och vill bygga 600 bostäder. Något som Kalmar verkligen behöver.

Ska man krångla till det ännu mer så måste LNU upphandla sitt hyresavtal via Lagen om offentlig upphandling. För att garantera konkurrensen i en sådan upphandling kan man svårligen upphandla ett hyresavtal på mark som redan ägs av ett byggföretag. Fakta är ibland jobbigt. Inte minst när man är fritt tyckande miljöpartist.