Städning, budget, infrastruktur & Kolboda

Så var det fredag igen. Veckorna bara rusar fram. I eftermiddag ska jag sluta i normal tid. Sen ska jag städa. Efter en vecka med möten och åter möten så gillar jag verkligen att städa. Det är fysiskt och resultatet syns direkt!

Det är inte så att jag ogillar möten. De allra flesta är väldigt stimulerande och flyttar positionerna framåt.

Under onsdagen och torsdagen hade vi exempelvis en överläggning med alla nämndordförande och gick igenom budgeten för de kommande åren.

Läget är tufft i hela kommunsektorn för närvarande. Den stora utmaningen blir att, i detta konjunkturläge, undvika besparingar och stora nedskärningar. Lyckas vi med det så går vi mot strömmen mot övriga kommun-Sverige. Trots ett tjurigt utgångsläge så hade vi en väldigt lyckad överläggning. Den nya majoriteten med Socialdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet funkar väldigt bra. Inte minst har vi väldigt roligt ihop. Skrattet är alltid nära. I en fungerande grupp är person-kemi och trivsel den kanske viktigaste komponenten!

På onsdagsmorgonen hade vi också en bra samling med över 100 företagare i Kalmarsalen. Syftet med mötet var att för en bred grupp berätta om aktuella planer och frågor som är på gång men också få en dialog. Alla vi som bor och lever i Kalmar sitter i samma båt och måste ro den tillsammans. Kommunen klarar sig inte utan ett starkt näringsliv och näringslivet klarar sig inte utan en offensiv kommun som vill något. Det var ett bra möte, nästa stormöte blir i mars.

Jag kunde på mötet inte låta bli att reflektera över en liten del av Svenskt Näringslivs undersökning om företagsklimatet. I denna underöskning får företag i hela landet ranka olika faktorer. I Kalmars fall sticker två faktorer ut negativt. Det ena är infrastruktur och det andra är medias attityd till företagen. Om det senare tänker jag inte ha någon uppfattning men när det gäller infrastrukturen är självbilden faktiskt märklig.

I undersökningen rankas vår infrastruktur som nästan sämst i landet. Givetvis drar det ner vårt totalvärlde. Vi har enligt denna undersökning lika dålig infrastruktur som Jokkmokk och är ca hundra placeringar sämre än Torsby i norra Värmland. Detta är inte sant!

Sedan vi tog över flygplatsen från staten år 2006 har antalet avgångar fördubblats. Det har skett stora investeringar på både E22 och Riksväg 25 mot Nybro. Tågen byggs ut alltmer. Jag säger inte att vi ligger i topp när det gäller infrastruktur i landet men så dåligt som vi själva upplever det är det definitivt inte.

Igår kväll hade Kolbodabaden bjudit in alla grannar till ett möte om ett eventuellt tillfälligt flyktingboende över vintern. Det kom mycket folk vilket var väldigt bra. Många hade med sig minnesbilder av hur det var för 20 år sedan när Kolbodabaden var permanent flyktingförläggning under flera år. Så är inte läget denna gång. Nu handlar det om några månader över vintern, skrivs kontrakt så går det ut sista mars 2014.

Från kommunens sida har vi att göra det absolut bästa av situationen. Blir det en förläggning på 120 platser över vintern så ska vi göra allt vi kan för att det ska bli så bra som möjligt. Vi har också framfört önskemål till Migrationsverket om att få barnfamiljer, gärna från Syrien. Sannolikheten för att dessa ska få stanna är väldigt hög och vi kan då påbörja integrationen omedelbart, istället för att vänta utredningar om huruvida människor ska få stanna eller ej. Jag hoppas också att vi kan få till en modell med värdfamiljer för de som kommer. Jag ställer gärna själv upp.

Imorgon bitti är det äntligen dags att ta på sig kängorna och ge sig ut i skogen på lite jakt med drivande hund. Förhoppningsvis är det gott om både gris och rådjur i skogarna.