Ghetton och Bästa skolkommun

Efter kommunfullmäktige igår så blev det rusning till Facebook och Twitter från en del av den moderata fullmäktigegruppen. Detta för att ta avstånd från kollegan Tamas Lakatos som i ett inlägg påstod att vi hade ghetton i Kalmar och i inlägget efter exempliferade med Berga by och Norrliden. Den enda av moderaterna som i fullmäktige tog avstånd från Lakatos var Britt Dicksson. All heder åt henne!

Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Petersson är lysande på att enkelt förklara och beskriva till och med något så snårigt som kommunal ekonomi. Läs länken nedan så förstår ni vad jag menar:

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/karinpettersson/article17573385.ab

Nu har vi precis avslutat oktober månads kommunstyrelse. Ett möte som var över på 2.5 timme, inklusive en ajournering på 40 minuter. Det är ingen hemlighet att jag gillar effektiva möten! Ibland hör jag skräckberättelser om kommuner där både arbetsutskott och kommunstyrelser pågår hela dagar. Inte sällan i mindre kommuner. Det visar på en kultur där politiken är inne i driftsfrågor på tok för mycket.

Den första och mest intressanta punkten stod Mats Linde för, han är chef över Barn och ungdomsförvaltningen och den som tillsammans med nämnd och övrig personal tagit sig an uppdraget att göra Kalmar till en av Sveriges bästa skolkommuner. Nu är det halvtid i arbetet och det är verkligen trevligt att arbetet ger resultat. På samtliga områden pekar kurvorna uppåt, åt rätt håll. Det gäller allt från rena kunskapsmål till trivsel och trygghet i skolan. Riktigt, riktigt bra! Självklart kommer detta att synas i de rankingar som görs av landets kommuner under nästa år.

Det arbete som bedrivs i Kalmar visar också att det är möjligt att påverka utvecklingen i skolan på ganska kort tid. Det är mer än vad man kan säga om det arbete som bedrivs av regeringen. På nationell nivå har resultaten i skolan gått bakåt under samtliga sju år som Jan Björklund varit skolminister. Förklaringarna till en havererad nationell skolpolitik blir alltmer krystade. Sambandet mellan att i alla lägen välja sänkt skatt framför satsningar på skola, vård och omsorg finns dock inte med i förklaringsmodellen…

I Kanada och faktiskt också i Kalmar visas nu att det på bara några år går att vända en utveckling. Jag vet att de nationella s-politikerna har ögonen på det arbete som Jonas Hellberg bedriver i Kalmar. Det är både bra och roligt!