Blandad kompott

Tempot är verkligen högt just nu. Blev inte bättre av att jag var borta några dagar i förra veckan. Möten och mail ska tas igen. Kändes mot denna bakgrund lite frustrerande att igår sätta sig på en övning om utslaget dricksvatten till följd av en flygolycka. På denna punkt hade jag fel. Det var en väldigt bra övning som var väl värd sina timmar.

Igår hade S, M, C & V en debattartikel om Linnéuniversitet och Kalmar hamn. Ni kan läsa den i länken nedan:

http://www.barometern.se/reagera/debatt/hamn-och-universitet-ska-fa-goda-mojligheter(3953676).gm

Jag tror det var väldigt viktigt för både Kalmar hamn och LNU med denna markering inför framtiden. I artikeln finns ett antal utfästelser som vi brett står bakom. Det innebär att inriktningen och beskeden exempelvis när det gäller Kalmar hamns framtid gäller oavsett vilken politisk majoritet som vinner ett val. Det är viktigt!

Har precis varit och tagit spadtag för 126 bostäder på Malmen. Det är Riksbyggen som fortsätter investera i Kalmar. Det kändes extra roligt att deras styrelseordförande Johan Lindholm, ursprungligen från Öland, var på plats för att gräva.

Just Riksbyggen har också i övrigt satsat på Kalmar. I deras nationella kundcenter jobbar nu över 50 personer. De var drygt 20 när jag invigde det för några år sedan. 

Projektet på Malmen är ett av många projekt som kommer hjälpa till att möta bostadsbristen. Hittills i år har detaljplaner med över 600 bostäder beslutats och vunnit laga kraft. Förra året var det cirka 900. Med denna takt kommer byggnationen till slut igång och vi kommer stadigt kunna ligga på en produktion på över 300 bostäder, vissa år mer.

Idag får 2700 företag i Kalmar ett brev och en inbjudan till ett frukostmöte den 2 oktober i Kalmarsalen. Vi har väldigt mycket företagsbesök, Friska steg, möten och träffar med företagen i Kalmar. Nu testar vi också ett stort frukostmöte för att på det sättet nå ut bredare till vårt näringsliv. På frukostmötet blir det aktuell information om vad som är på gång men också dialog.

Igår kväll samlades 50 företagare i Rockneby för att bilda en företagarförening i Norra Möre. Motsvarande finns i Södermöre. Positivt!

Bra är också beskeden från mitt parti centralt som i sin budget lägger in 16 000 nya studieplatser på högskolor och Universitet. Kontrasten mot regeringens politik blir väldigt tydlig. I en tid när ungdomsarbetslösheten är skyhög minskas utbildningsplatserna. Korkat!

Ikväll är det en lokal och en regional trainee-utbildning för kommande politiker inom S. Väldigt mycket nytt folk som sökt och kommit med. Politiken behöver ständigt förnyas och fyllas på med människor med olika ålder och bakgrund.

I tisdags kväll var jag och Anders Andersson och såg Kalmar FF vinna mot Öster. Växjö kommun med Bo Frank i spetsen hade bjudit in. Jag kan inte med den bästa viljan i världen säga att resultatet var rättvist. Det blev väldigt tyst omkring mig när jag ställde mig upp och skrek av glädje i samband med att David Elm nickade in segermålet..

Anette Lingmerth gick i veckan ut och meddelade att hon inte står till förfogande som kommunalråd en period till. Jag beklagar det. Hon har mer och mer kommit in i uppdraget. Det tar sin tid att få rutiner och hitta sin roll. Hon har dock varit väldigt bestämd med att hon vill ha ett annat liv och det går inte att säga något om. Efter årsskiftet någon gång är det klart vilken person det är som utses att kandidera som efterträdare.

I helgen blir det Ölands Skördefest och ostförsäljning i Borgholm.