En bra onsdag!

Väldigt kul att President Obama är i Sverige!

Synd att inte vice Presidenten Joe Biden är med, då kanske det hade blivit en avstickare söderut. Han har under hela sitt liv bott utanför Kalmars vänort Wilmington i delstaten Delaware. När vi tillsammans med kungaparet firade jubileet av Kalmar Nyckel i maj så var Biden med och firade. Jag pratade en kort stund med honom och han hade definitivt koll på både Sverige och Kalmar.

Idag var, det som vanligt på onsdagarna, företagsbesök. Denna gång i Norrliden och Prishtina Livs. Det är en butik som verkligen är värd ett besök, särskilt om man gillar delikatesser från Balkan. Vi hade ett samtal om utvecklingen av Norrliden och var helt överens med ägaren om behovet av att snarast starta planarbetet för bostäder och butiker på den tomt där den numera rivna förskolan ligger. Det blir ett ärende på fredagens plangrupp!

Efter det ett möte med Länsmusiken och personerna bakom projektet ”Talang Coach”. Det handlar om att utveckla musiker till att bli entreprenörer inom musikbranschen. Just nu jobbar man med ett 40-tal personer. Arbetet bedrivs delvis från Monokrom. Med på mötet var också Kultur och fritidsnämndens ordförande Marianne Dahlberg som redan tidigare mött projektet. I en tid där kultur, entreprenörskap och olikhet är attraktioner för en stad eller en region tror jag verkligen på denna typ av satsningar.

Lunchen hoppades över för intervjuer på Fojo som är journalisternas egen fortbildningsskola. Tillsammans med centerns Ingegerd Petersson och moderaten Måns Linge så var jag ”övningsobjekt” under en stund. Kul både för oss och journalisterna. Fojo är viktigt för Kalmar!

På eftermiddagen hälsade jag nya studenter på Linnéuniversitetet välkomna till Kalmar. Det är i år ungefär lika många studerande på program som förra året. Tyvärr är det färre på fristående kurser. Regeringen har ju dragit ned på utbildningsplatserna samtidigt som kullarna är stora och ungdomsarbetslösheten skyhög. Fullständigt tokigt!

Hur eller hur så ska vi som bor i Kalmar nu göra allt för att de nya studenterna ska känna sig välkomna i vår stad. Väldigt många av dem kommer, även om de inte tror det idag, bli bofasta i Kalmar resten av livet.

Nu snart dags för en träff med tjänstemännen som arbetar med www.kalmarsundskommissionen.se

Enligt Ekonomistyrningsverket så kommer statens underskott i år landa på gigantiska 143 miljarder. Detta i den löpande driften. Samtidigt fortsätter Anders Borg driva sänkt skatt. Omräknat till Kalmar så motsvarar underskottet nästan en miljard. Hade vi haft ett sådant underskott och dessutom velat sänka skatten så hade jag och majoriteten med rätta blivit avsatta. Naturligtvis gäller inte samma princip finansministern.   

Ikväll är det faktiskt inget möte. Blir nog en lång löprunda och lite fixande hemma.