Kalmar ska inte vara en stad med ”bög-noja”!

Idag var första ”riktiga”träffen med majoriteten och alla nämndordförande. Vi gick igenom sommaren och ventilerade också lite av höstens agenda. Roligt att återse hela gänget efter sommaren. Alla pratade lyriskt om Sommar-Kalmar. Ideer saknas inte framåt. Både vad gäller ännu längre säsong och nya evenemang. Kul!

Idag är det första dagen i skolan för drygt 800 barn som börjar årskurs 1. Kan tänka mig att det var en hel del pirr i magen för många. Barn- och ungdomsnämndens ordförande Jonas Hellberg följde en klass i Rockneby. Jag får vänta ett tag till innan det är dags att följa min yngsta tjej till första skoldagen.

På majoriteten i eftermiddag så kommer det upp ett uppdrag att skapa en handlingsplan för att göra Kalmar till en bättre plats för homosexuella och bisexuella. Kalmar ska vara öppet för alla, vi ska vara toleranta. Reportagen i Barometern i samband med Pridefestivalen gav en bild av ett Kalmar som inte var särskilt smickrande. Inskränkt och fördomsfullt. Det måste vi ändra på! Kalmar ska inte vara en stad med bögnoja. Punkt!

Det talas väldigt mycket om att klimatkompensera exempelvis flygresor. Jag kan begripa diskussionen även om jag i framtiden tror att teknikutvecklingen kommer gå framåt även när det gäller flyget. Se bara vad som hänt med bilen på tio år. Dessutom ligger vi långt fram när det gäller klimat- och miljöarbetet i Kalmar.

* Vi har Moskogens kraftvärmeverk som förser oss med både el och värme. Eldas helt med förnyelsebart bränsle.

* Vi har köpt in ett vindkraftverk i Rockneby för att förse kommunens lokaler med el.

* Våra stadsbussar går på biogas. Ett antal lantbrukare och Kjell Axelsson bygger nu dessutom en ny stor biogasanläggning i Läckeby.

Ska pengar avsättas för att kompensera flygresor är jag inne på att lägga dem i en riktad pott för kustmiljöarbetet, att vi exempelvis skapar en riktigt stor musselodling i Kalmarsund. Det är ett av de absolut mest effektiva sätten att få bort kväve från vattnet. Det gynnar alla och hjälper vårt Kalmarsund att överleva. Vi har ju ett ansvar för att även barn och barnbarn ska kunna bada och fiska i utmed vår kust.

Nu kommer TV4 och vill prata effekterna av Ironman.